Фермерът Идеал Николов от дупнишкото село Бистрица бил шокиран, след като от полицията в Радомир му се обадили по телефона, че единият от конете му е при тях и да дойде да си го прибере. Той не знаел, че конят му е откраднат, помислил, че негов приятел се шегува с него. 

Ето какво разказа Идеал Николов:

„Вечерта синът ми Георги е оставил кобилата на паша в наша ливада край селото. Сутринта отидох на работа на строителния обект и към 11,00 часа ми се обади мъж по телефона и ми заяви, че кобилата ми е в РУП – Радомир. Аз не повярвах, тъй като не съм разбрал, че кобилата е открадната, а и гласът отсреща наподобяваше на гласа на мой приятел, затова заявих на полицая да не се шегува с мен. Казах му, че конят ми не е откраднат, но той продължи да ми обяснява, че животното е било откраднато от циганин от кв. „Гиздова махала” в Дупница, който бил заедно с жена, с която живеел на семейни начала. Едва тогава разбрах, че не е шега.

Веднага си тръгнах от работа и с голям микробус отидох в полицията в Радомир. Полицаите се бяха погрижили за коня да не е гладен. Разказаха ми как са задържали крадеца, който е от Дупница и има над 20 регистрирани кражби, за които дори е лежал в затвора.

Циганинът от Дупница живеел на семейни начала с жена от Радомир. Те откраднали коня и го вързали за колата, с която се придвижвали, като му вързали на опашката светлоотразителна жилетка. Щели да го дадат в кланица в Перник за 300 лева, а аз купих кобилата преди 2 години за 2000 лева. Казва се Мая и е на 9 години. Тя е от стадото от 15 коне, което отглеждам. Животното е изминало 40 км през нощта от село Бистрица до Радомир, копитата са напукани от дългото ходене.

Семейството роми на път за Радомир решили да откраднат и нещо от дома на възрастна жена от Старо село. Докато спяла, те влезли в дома й и взели телевизор и още нещо, но тя се събудила и вдигнала врява. Синът й се събудил и подгонил крадците.

Циганите бягали към „Алфа Ромео”-то, с което се придвижвали, а синът на възрастната жена не спирал да ги гони. През това време някой от съседите се обадил на полицията в Радомир. Полицаите пристигнали бързо и задържали крадците, тогава видели, че кон е вързан за лекия автомобил. Закарали кобилата в полицейското управление и по чипа на ухото й открили, че аз съм собственикът, издирили са и номера на мобилния ми телефон и ми се обадиха.

Като видях кобилата, се разплаках от радост. Извадих пари да дам на полицаите да се почерпят, но те категорично отказаха.

Исках да ги почерпя с бонбони и кафе, но и това отказаха. Такива учтиви и внимателни полицаи не съм срещал. Възхитен съм от тяхното отношение, от човещината им и от цялото им поведение”, приключи емоционалния си разказ Идеал Николов, цитиран от struma.bg.