Петимата роми, които бяха арестувани при екшъна край хасковския квартал „Република“, при който пострада полицай, са освободени. Те са пуснати след изтичане на 24-часовата полицейска мярка за задържане, съобщиха от областната дирекция на МВР.
 

От Районна прокуратура в Хасково не е направено искане за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, заяви говорителят на държавното обвинение Христина Жисова, която е и наблюдаващ прокурор. Тя допълни, че разследването по случая продължава и предстои да се изясни какви обвинения ще бъдат повдигнати.
 
Както БЛИЦ съобщи, петимата роми бяха задържани миналата вечер, когато 20-годишна жена подала сигнал в полицията, че мъжът й и баща му я изгонили от катуна в покрайнините на „Република“ и отнели 2-годишното й дете. Принуждавали я да проституира.
 
Първоначално на място е изпратен патрул от двама полицаи. Униформените предупредили ромите да прекратят спора и ги привикали в Районното за изясняване на случая. Вместо това отказали да се подчинят и налетели на полицаите като от гората изскочили още група роми, както и четирима с лек автомобил „Опел Вектра“.
 
В опит да потушат скандала пострадал единият от униформените, който е с лека телесна повреда. Към мястото на екшъна са били изпратени още полицаи, при което петимата мъже са оковани с белезници. Единият от агресорите – 25-годишен мъж от димитровградското село Злато поле успял да избяга. За издирването му беше предприета полицейска акция, която продължава и днес. Квартал „Република“ е обсаден от служители на реда, а проверки се извършват в Димитровград и Симеоновград, където са адресните регистрации на някои от ромите.
 
Междувременно обаче стана ясно, че задържаните продължават с арогантното си поведение. Според запознати, още в нощта на екшъна някои от тях подали сигнал на спешния телефон 112, че срещу тях се стреля и се използва физическа сила. Твърди се, че вчера е подадена такава жалба и в прокуратурата. От държавното обвинение обаче отрекоха да има такъв сигнал до днес сутринта.
 
Арестуваните вече са ангажирали адвокати, като някои от тях дори и по двама, съобщава haskovo.net.