Дрогираният шофьор Кристиан Николов, който навръх Великден уби журналиста Милен Цветков при катастрофа на светофара до мол "Парадайс" в столицата, е бил под въздействието на високорисков наркотик, известен като китайски кокаин. Това са последните данни, с които разполагат от разследването, пише "Телеграф"

Четирите вида дрога всъщност са били смесени в дозата, която е погълнал 22-годишният наркоман. Младият мъж ще отговаря пред съда, освен за причиняването на смъртта на Милен Цветков, и за притежание на високорисков наркотик, става ясно от обвинението.

Експертиза по делото сочи, че коктейлът от кокаин, амфетамин, бромазепан и марихуана е погълнат няколко часа преди инцидента. Това е и причината Николов да е обвинен в умишленото убийство на Цветков, тъй като напълно съзнателно се е качил да кара луксозния си джип "Ауди Q7", предоставен от майка му.

Вещите лица са категорични, че Николов е бил напълно адекватен, когато е взел ключовете на водещото се на фирмата на майка му Десислава Пешева возило.

Съзнавал е, че рискува живота и здравето на себе си и на хората с него, както и на случайни хора. Въпреки това взема приятелката си Симона Цанкова и Георги Иванов, качва ги в джипа и започват да обикалят празните софийски улици на Великден.

Кристиян Николов е помел спрелия автомобил на Милен Цветков на светофара просто защото действително не го е виждал. Той е бил в състояние, близко до заспиването. Бромазепамът е на основата на лексотана, действа му приспивателно, от амфетамина пък му се смесват цветовете и не може да различи дали светофара свети в зелето или в червено.

Отделно допринесъл и факта, че колата на Цветков е в черен цвят, който се слива с околността и е трудно различим за човек в подобно неадекватно състояние, категорични са експертите.

Към момента Кристиан е в ареста, а на приятелите му прокуратурата определи гаранции от по 10 000 лева заради отказ за съдействие на разследването. Двамата обжалваха в Софийски районен съд.

По този начин Симона успя да се измъкне без никаква мярка, тъй като адвокатът й обясни в съда, че е във фактическо съжителство с обвиняемия Николов. Георги Иванов обаче, не успя, тъй като адвокатът му бе просрочил датата за обжалване и съдът отказа да я разгледа.

Майката на дрогирания убиец Десислава Пешева също е под гаранция - от 100 000 лева. Тя, освен, че е съдружничка с подсъдимия алкохолен бос Миню Стайков, намери средства за скъпия адвокат на банкера беглец Цветан Василев - Константин Симеонов. Дори и той обаче, не успя да й намали гаранцията.