От днес започва специализирана полицейска операция за противодействие на незаконната миграция и каналджийството. Това съобщи по време на брифинг в Бургас главен комисар Георги Костов, главен секретар на МВР.
По думите му причината е усложнената среда за сигурност, като в сравнение с юли месец, когато на денонощие са били предотвратявани 100 опита за нелегално преминаване на границата, то през август те са над 200.
 
„Процесът, традиционно се изостря на територията на бургаска област, която се определя като критична точка”, допълни главният комисар. По думите му една от причините е изключително натовареният туристически сезон и големият пътнико-поток, който възпрепятства проверките на незаконно преминаващите границата.
 
Гл. комисар Костов съобщи, че само за вчера са предотвратени 220 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница.
 
Става дума за 11 групи от мъже и жени, които са били заловени на територията на Малко Търново, Граматиково и Резово.
 
Гл. комисар Георги Костов уточни, че от началото на годината до сега в центровете от затворен тип към Дирекция „Миграция” са настанени 1350 чужденци, като обичайно техният престой е за около 2 седмици.