Минимум по три коли на бежанци от Украйна крадат на ден бандитите у нас. Набезите са зачестили в последните две седмици, а най-много са те в София, Бургас, Варна, Пловдив и Стара Загора, пише Телеграф.

Причината е, че в тези населени места се установяват и най-много бегълци от войната. Официално жалби в районните управления подават само един на трима. От МВР обявиха, че от последните 20 дни след започване на военните действия, има само двадесет сигнала.

„Най-добрите групи за домови кражби в момента са се преквалифицирали и работят само на коли от Украйна. В бясна конкуренция са с автоджамбазите.

Нито едните, нито другите пипат евтините коли. Интересуват ги само лимузини и джипове модели от 2020 г. и 2021 г., които струват над 150-200 000 лв.“, коментираха разследващи. Сред най-предпочитаните марки били БМВ Х5, Лексус, Мерцедес, Тойота Ленд Крузър, Рейндж Роувър, Ауди Q5.

Проф. Кантарджиев: Украинските бежанци носят страшна и смъртоносна болест! И децата ни са в риск, заради тях

Апашите гледали къде паркират чужденците и свивали автомобилите през нощта. Набезите се разигравали пред жилищни блокове, паркинги, пред хотели и дори по квартални улици, алармират и чужденци в групите за споделено пътуване във Фейсбук.

По оперативни данни специално за кражбите на украински возила бандити от София се снабдили с две от най-модерните машини за отключване на „Тойота“ и „Лексус“, чиято цена е 50 000 лв. за всяка.Две трети от обраните украинци не подавали въобще жалби в полицията. Предпочитали да питат как могат да решат бързо проблема. „Изплуваха пак посредниците, които придвижват връщането срещу откуп като през 90-те години.

Последната седмица в София са станали три такива. Най-фрапиращ случай обаче е този на украинка във Варна, която броила за чисто новата й Тойота Ленд Крузър 50 000 лв., издадоха разследващи. По думите им дори някой от чужденците да е подал жалба, а после да са му върнали возилото, веднага отивал в полицията и обявявал, че си е намерил колата, като уж забравил къде я бил паркирал.
 


Другият хит сред крадците в момента е да задигат регистрационните табели на украинските коли. „Има повече от десет жалби за страната за подобни случаи. Апашите ги използват, за да ги монтират на автомобили, с които извършват престъпления, но най-вече, за да обират бензиностанции. Вече има няколко случая, при които криминално проявени си пълнят догоре резервоара, както и туби, а след това тръгват, без да платят.
 Доста от обектите вече са пропищели“, разказаха полицаи. Един от най-фрапантните случаи е станал преди седмица в София, когато тарикат заредил 200 литра гориво и духнал. Полицията е иззела записите от камерите и го издирва. Една от потърпевшите е Нелли Радецкая. „Оправихме вече проблема, но ни откраднаха номерата“, обясни тя.

Не сключват застраховки на границата и горят

Гранични полицаи разказаха, че почти никой от украинците, които влизат у нас с автомобили, не сключват застраховка на границата. „Те мислят, че са за много малко време и нищо няма да стане, затова и не искат да плащат още пари. Това обаче им излиза понякога солено“, обясниха служителите. На практика дори нещо да се случи, те няма да бъдат обезщетени и затова търсят други начини да си открият автомобилите при случай на кражба.

Изнасят ги към африкански държави в контейнери

Полицията вече разследва няколко случая на откраднати украински автомобили, изпратени в контейнери към африкански държави. „Там вървят много подобни джипове, особено които се търсят от определен тип хора. Най-често са с криминално минало и отлично знаят, че купуват краден всъдеход.

Уникално ВИДЕО: Украинец се нахвърли на български тираджия в Белгия заради Путин и войната, нашенецът го навря в...

Цената на последен модел, който е в суров вид, е на половина от реалната“, обясниха запознати. Само преди няколко месеца пък митниците разбиха канал за крадени возила, които също се движеха с контейнери през пристанище Варна.

Арестуваха жена, мамила бегълци с помощи

Млада жена беше арестувана за това, че мамила украинци с помощи. Разследването срещу 22-годишната мадама стартирало преди три дни след постъпила информация от БНТ за призив за набиране на хуманитарна помощ за украински бежанци, настанени в частен дом в Долна Митрополия. Криминалистите изяснили, че на територията на града няма пребиваващи украински граждани.

В хода на оперативните действия е установена местната жителка, която според първоначалните данни е разпространявала в социалните мрежи невярна информация за настанено в дома й семейство, което се нуждае от дрехи, обувки, хранителни продукти и пари.

При претърсване са открити мобилни апарати и СИМ карти, както и снимков материал, свален от интернет, послужил за създаване на публикацията и поддържане в заблуждение на потребителите. Жената е арестувана за срок до 24 часа.