Бургаски криминалисти задържаха двама криминално проявени, проникнали в дома на 31-годишна украинска гражданка в комплекс „Изгрев” в Бургас, предава NOVA.

Обирът бил извършен около обяд на 21 април. Заподозрените - 49-годишен мъж от Перник и 50-годишен мъж от Несебър, откраднали 30 000 щатски долара и 10 000 украински гривни.

Парите били съхранявани в скрин в спалнята на жилището. След обира двамата мъже се укрили в комплекс от затворен тип в Несебър. 

При извършените обиски на обитаваните от двамата заподозрени жилища криминалистите открили в стените и в луфтове на касите на вратите множество златни накити, колекционерски монети, мобилни телефони, часовници, специализирана електронна техника, технически инструменти и заготовки за преодоляване на заключващите устройства на вратите, както и големи парични суми в щатски долари и украински гривни.

 Полицията установила, че двамата криминално проявени мъже извършвали домови кражби от жилища, разположени, както в Бургас, така и в областта, обитавани предимно от украински граждани.

Информацията относно набелязаните жилища се набирала от заподозреният от Несебър. Той извършвал наблюдение, като подробно проучвал района и навиците на обитателите.

 Впоследствие заедно с перничанина пристъпвали към извършване на кражбите, като основно търсели бързо конвертируеми вещи - златни ценности и парични суми. С прокурорско постановление срока на задържането на двамата криминално проявени мъже е удължен на 72 часа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук