Норвежките служби са разполагали с индикации, че нападателят от Конгсберг може да е опасен. Това съобщи ръководителят на операциите за борба с тероризма в норвежкото контраразузнаване Арне Кристиан Хаугстьойл, цитиран от ДПА.

Още през 2015 г. службата получила сведения за 37-годишния датчанин, който уби петима преди няколко дни.

По онова време обаче се смятало за малко вероятно той да извърши политически мотивиран акт на насилие.

Първи подробности за стрелеца с лък, убил петима души в Норвегия ВИДЕО

Нови предупреждения се получили през 2017 г. след публикацията на видео, в което мъжът се определил като мюсюлманин и пратеник и обявил, че има мисия. От службите обаче поясниха, че клипчето не е било счетено за криминална заплаха, защото в него не се съдържало нищо конкретно.

Както вече стана ясно, 37-годишният датчанин вече направи самопризнания, че в сряда вечерта е нападнал няколко души с лък в центъра на Конгсберг. При атаката на радикалния джихадист петима души загубиха живота си, а двама, сред които полицай извън дежурство, бяха ранени. 

Впоследствие стана ясно, че нападателят е бил приел исляма и полицията се е притеснявала заради признаци на радикализация.

От полицията уточниха, че мъжът признава фактите относно случилото се, но не признава никаква престъпна вина.

Предполага се, че нападателят е психично болен. Предстои да му бъде направена психологическа експертиза, която да установи дали е вменяем.

Въпреки че нападението първоначално се разследваше като терористичен акт, впоследствие службите промениха становището си, след като възникнаха съмнения за психичното здраве на мъжа.

Близки до заподозрения споделиха, че той дълго време е страдал от психически проблеми и е бил аутсайдер още като тийнейджър.