За отровени животни сигнализираха жители на Гоце Делчев. По думите им става дума за най-малко три котки и едно куче от породата хъски. Те са открити мъртви в централната градска част в района на улица „Търговска“, пише Struma.bg.

По данни на хора, които живеят и работят там, умрелите животни са били прибрани от служители на общинското предприятие по чистотата между 5 и 6 часа сутринта във вторник.

Едното от мъртвите котета е изхвърлено в контейнер за отпадъци, твърдят те. Категорични са, че някой е отровил животните и че не става дума за естествена смърт.

Йорданка Хазурова, главен специалист „Селско стопанство“ към община Гоце Делчев, заяви, че при нея е постъпила информация само за едно умряло куче от породата хъски.

„Информацията е от мъж. Той не дойде, за да подаде сигнал, а за да поиска помощ при извозването и загробването му. Такава, разбира се, му бе оказана. Кучето е заровено на определено за това място от екополицай от общината. Касае се за бяло хъски“, обясни Хазурова.

Тя изрази съмнение животното да е отровено, тъй като на метри от мястото, където е открито, има парк, в който жителите на града разхождат домашните си любимци и малките си деца, а досега е нямало друг такъв сигнал.

„Трябва да се провери дали кучето наистина е отровено, къде са го водили и къде е ходило“, допълни главният специалист. По думите й, откакто тя е на този пост в администрацията, не са постъпвали сигнали за открити мъртви животни.

Припомняме, че преди няколко месеца жители на гърменското село Скребатно се оплакаха от масово тровене на домашни животни. Във всички части на селото бяха откривани мъртви кучета, котки, лисици и птици – общо 19 на брой. Местните хора твърдяха, че е хвърлена опасна отрова, която покосила животинчетата. Застрашена бе и сигурността на малките деца, които играеха навън, в близост до умрелите животни.

Отровени кучета бяха открити и в съседното село Осиково.