20-годишен младеж мами мераклии за топмодели с обяви „Стани звезда“ във Фейсбук. Той обещава на шарани, искащи да станат манекени, различни сертификати и портфолиа, заради които наивни негови връстници му плащали различни суми пари. За това разказва Бейзат Асенов, който е един от наивниците, олекнал с около 150 лева по прилаганата схема.
Той искал да стане модел и се вързал на обявата „Стани звезда“ във Фейсбук, според която „най-голямата“ фирма за модели - „Дворец на красотата“, кани желаещи за слава. Обяснението било, че който е одобрен, получава безплатен ваучер за 2400 лв., подарък от фирмата. Така Бейзат кандидатствал за модел на 1 януари т.г., след което по телефона му се обадил мъж, който се представил за Пламен Александров. Той казал, че е мениджър, и поискал адреса, на който да му изпрати необходимите за попълване документи. След това чрез куриерска фирма пристигнала декларация, която кандидатът трябвало собственоръчно да попълни. Тя обаче му струвала 19,90 лв., плюс 5,60 лв. за доставката, пише "Монитор". След 3 дни от мнимото студио го попитали по телефона къде да изпратят „сертификата“, който се оказал някаква друга измишльотина. В него пишело, че собственикът му има професионален профил, портфолио и отговаря на всички изисквания. Той давал право на модела да се явява на професионални кастинги за филми, реклами, фотосесии пред ПР агенции и да сключва договори за участие. Обяснил му също, че този сертификат се представя пред комисии, жури, рекламни агенции, режисьори и др., като дава право на притежателя да продължи в категория „Топмодел“. За този сертификат наивният Бейзат Асенов пак платил на куриерската фирма същите пари. На третия път му казали, че трябва да получи „регистрация за модел“, в която освен трите имена, година и дата на раждане се изисквали още височина, килограми, адрес, телефон за връзка, вид спорт, който практикува, отговор на въпроса какво го е мотивирало да има професионален профил в „най-големия сайт за участие и шоубизнес в България“, данни за родителите и снимки на Бейзат.

С това измамата не приключила. Последвало обаждане за споразумение с представителя на профила за участия – главния мениджър и изпълнителен директор Ивайло Драгнев. За него момчето трябвало да плати още 10 лева, плюс обичайната сума за доставката. В това споразумение се посочвало, че се отменя клаузата паричните потоци да преминават през определена банка, като всички хонорари ще се дават срещу разписка кешово.

Цялата тази повтаряща се операция с получаването срещу заплащане на някакви хвърчащи листове – декларация, сертификат, споразумение, накарали младия мъж най-накрая да се усъмни в почтеността на фирмата, за която дори направил справка в Търговския регистър. Той дори написал писмо до профила „Кастинг“ на т.нар. фирма, която го е зарибила с обявата „Стани звезда!“, като ребром поставил въпроса, че нещо не е наред, и ги обвинил в измама. В отговор получил ругатни и обиди. След редица проучвания той установил, че не е единственият измамен, а много други млади хора също са се хванали на въдицата. Мошеникът се оказал негов връстник, 20-годишен фотограф.