Тарикати измислиха нова схема за зарибявка с цел източване на банкови сметки и кражба на самоличност. Досегашната масова практика с изпращане на имейли е заменена със съобщения по Фейсбук Месинджъра. Иначе схемата с искане на информация за лични данни е същата, съобщава Marica.bg.

Ето част от съобщението: “Имам важно и спешно бизнес предложение, което искам да споделя с вас, което вярвам, че ще ви заинтересува, тъй като ще имате полза от него. Това е във връзка с вашето фамилно име и националност.

Пиша ви относно човек на име Ален Петров, който е гражданин на вашата страна. Той притежава компания за добив на злато в Турция и също така е един от най-големите акционери в нашата Isbank.

На 2 февруари 2015 г. г-н Петров откри лична сметка в нашата банка и депозира сумата от $15 500 000,00 в сметката с цел създаване на компания за производство на автомобили в твоята държава.

За съжаление г-н Петров стана жертва на COVID-19 през 2020 г. Преди това той не бе посочил близък роднина или наследник на парите му. Освен това бе вдовец и без деца“.

В писмото се съобщава още, че ако бордът на директорите на Isbank разбере за смъртта на милионера, ще разпредели средствата му помежду си и ще закрие сметката. За да не се случи това, Фусун Гюлтекин предлага заради съвпадението на фамилиите и националността да обяви, че Петров има наследник. Но предлага парите да се поделят фифти-фифти.

„Не съм алчен човек, затова предлагам да разделим средствата съответно 50/50% за вас и за мен. Надявам се, че разделянето е справедливо. Кажете ми вашето мнение по този въпрос и моля, запазете тази информация като поверителна. Ще ви дам повече подробности, след като получа вашия отговор“.

Както се очакваше, във второто съобщение Фусун Гюлтекин вече искаше три имена, рождена дата, банкова сметка с трицифрения код и копие от лична карта. Оказа се, че подобни съобщения чрез месинджър са изпратени и на редица други ползватели на социалната мрежа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук