По закон сме длъжни да осигурим медицинска помощ на всеки, който поиска такава и това правим в момента с Димитър Желязков – Очите. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов пред журналисти в Народното събрание, предаде „Фокус“.

„В момента текат процесуалноследствени действия по предявяване на материалите по досъдебните производства. В такива случаи знаете, че обвиняемите и защитата си изграждат най-различни стратегии за защита и за опити на компрометиране на нашите процесуални действия“, каза министър Маринов. Попитан дали допуска това за възможно, Маринов коментира, че това винаги е възможно.

На 2 август 2018 г. Специализираната прокуратура съвместно с ГДБОП задържа организирана престъпна група за рекет, побои и разпространение на наркотици, която е действала по Южното Черноморие и се е ползвала с влияния и в страната. При акцията бяха задържани 20 души и проверени десетки адреси. От тях в ареста останаха само шестима. За смятания за лидер на групата Димитър Желязков – Очите беше издадена международна заповед за арест и той беше задържан два дни по-късно в Истанбул заедно с още седем души, сред които Бенчо Бенчев – зам.- председател на Общинския съвет в Бургас, и Несрин Узун - бивш народен представител и бивш кмет на Община Руен. На следващия ден Бенчев и Узун бяха предадени на българските власти, но Желязков остана в ареста в Истанбул в очакване да бъде екстрадиран у нас.

На 15 февруари Желязков бе доведен в България с редовен полет от Истанбул. Ден по-късно Специализираната прокуратура внесе искане за постоянен арест на Димитър Желязков, обвинен за ръководене на организирана престъпна група. Същия ден съдът наложи мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Желязков. Тя бе обжалвана и на 21 февруари Апелативният специализиран съд го остави окончателно в ареста. Магистратите не уважиха исканията на защитата на Желязков за домашен арест и изготвяне на съдебно-медицинска експертиза за точното му здравословно състояние.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!