В началото на декември високопоставен служител на министерството на отбраната на България седна на бюрото си, извади черен смартфон "Самсунг" и прекара следващите час и 20 минути в снимането на класифицирани военни документи от монитора на служебния си компютър, пише в свой материал The Wall Street Journal.

Снимките, както се предполага, са били предназначени за ръководителя на руска шпионска група и са включвали информация за изтребителите Ф-16, според записи, разпространени от българските власти. 

"Миналият път даде доста материал. Четири папки", е казал предполагаемият лидер на шпионите на служителя, става ясно от записи.

"Видях какво има на фалшката ти. Хубави неща", казва още той.

Руското разузнаване дало на шпионите си у нас специални телефони за криптиране на информацията

Миналата седмица, властите в България, страна-членка на НАТО, заявиха, че са разбили руска шпионска група, която е събирала информация за Москва относно Алианса, ЦРУ на САЩ, Украйна и конфликта в Нагорни Карабах. 

Петима мъже и една жена, включително и лидера на групата, бяха арестувани и обвинени в шпионаж, като по думите на българската прокуратура това е най-мащабния арест на шпиони в страната след края на Студената война.

Русия използва своите отколешни връзки и симпатии с по-малките и уязвими страни-членки на НАТО и ЕС, за да култивира шпионски мрежи и да получи достъп до тайните на Запада. 

Прихванатите от българската прокуратура материали показват, че в ерата на високотехнологичния кибершпионаж, Москва продължава да цени човешкото разузнаване. 

Превод и редакция: БЛИЦ