Задържани са двамата измамници, представяли се за полицаи и изнудвали украински и молдовски граждани за подкуп. Това са двама гастролиращи румънски цигани, които след „работния“ ден се прибирали през Дунав мост в Румъния. Предпочитали да работят в България, тъй като в родината си имали доста дебели криминални досиета.
Задържан е и единият автомобилите – „Фолксваген Голф“, с които мошениците се придвижвали. В него била светещата палка, с която спирали движещите се по пътя коли, пише „Русе нюз“, позовавайки се на източници, близки до разследването. 

Единият от престъпниците вече е бил идентифициран от украинския гражданин, който бил обект на една от акциите им.

С прокурорска заповед двамата мошеници са задържани за срок от 72 часа. Проведени са разпити, при които единият от тях е направил пълни самопризнания. Най-вероятно двамата ще сключат споразумения с прокуратурата, разчитайки на условни присъди, тъй като в България, за разлика от родината си, са с чисти съдебни досиета.

На 4 юли измамниците спрели на бул. „България“ семейство украинци и под предлог, че трябва да извършат проверка, поискали да видят парите, които носят със себе си и се опитали да измъкнат част от съдържанието на портфейла на водача на автомобила.

Ден по-късно, пак на бул. „България“ спрели молдовски автомобил и казали, че трябва да направят проверка за „наркотици, оръжие и фалшива валута“. После поискали да покажат парите, които носят в себе си. Молдовският гражданин показал портфейла си, който след „проверката“ му бил върнат. По-късно потърпевшият установил, че от него  липсват 400 евро. По пътя на излизане от Русе в посока гр. Велико Търново видели полицейски автомобил, спрели и съобщили за случилото се.