Започнаха пледоариите в процеса за изнасилване и сексуално посегателство срещу Харви Уайнстайн, като се очаква защитата да опише в детайли “любовни” имейли между някога могъщия филмов продуцент и неговите обвинители.

Прокурорите ще твърдят, че бившият шеф на Miramax Films е бил сексуален хищник, който направил кариера от малтретиране на жени, които се опитвали да си проправят път в Холивуд, пише БГНЕС.

Адвокатите на Уайнстайн ще се опитат да убедят съда, че двете му обвинителки са участвали в отношения с подсъдимия по взаимно съгласие и едва след години твърдят, че случилото се уж било по принуда.

Адвокатът Деймън Черонис заяви във вторник, че защитата има “десетки” имейли, изпратени от жените до Уайнстайн, които подкопават твърденията за насилствен секс, твърдят журналисти в съдебната зала.

Съдия Джеймс Бърк реши, че екипът на защитата може да цитира тези имейли в своите встъпителни аргументи, нанасяйки удар на прокуратурата, която възрази срещу тяхното включване.

“Това, с което ще се противопоставим, са техните собствени думи, техните собствени думи, където са описали любовните отношения”, заяви Черонис пред съда, съобщават американските медии.

Уайнстайн е обвинен в насилствено извършване на орален секс с бившата асистентка по производството Мими Хейли в неговия апартамент в Ню Йорк през юли 2006 г.

Жена, чиято самоличност не се споменава, казва, че Уайнстайн я е изнасилил в хотелска стая в Ню Йорк през март 2013 г.

Сред свидетелите на обвинението ще бъдат актрисата от „Семейство Сопрано“ Анабела Скиора, която казва, че Уайнстайн я е изнасилвал през зимата на 1993-94 г.

Самоличността на други три предполагаеми жертви, включително тази, която казва, че е била изнасилена от Уайнстайн в Калифорния през 2013 г., не е известна.

Високопрофесионалният адвокат за правата на жените Глория Олред, която представлява две жени, участващи в процеса, заяви, че обвинителите могат да очакват “брутален кръстосан разпит”.

Окръжният прокурор на Манхатън Джоан Орбон ръководи обвинението, а адвокатът от Чикаго Дона Ротуно, която е защитавала множество мъже, обвинени в сексуално посегателство, води защитата.

Повече от 80 жени обвиниха Уайнстайн в сексуални посегателства и исковете срещу него запалиха движението #MeToo през октомври 2017 г.
Но много от предполагаемите престъпления попадат извън срока за повдигане на обвинение.

Седем мъже и пет жени съставят съдебните заседатели в процеса, който се очаква да продължи до 6 март.

Защитата беше успешна в оставянето на млади бели жени – на които се греда като на симпатизантки на движението #MeToo – извън журито, след настървен двуседмичен процес на подбор.