Обезпокоителна тенденция - деца да употребяват т. нар. дизайнерска дрога - "чай" или "билка", показва отчет за работата на Районно управление-Ловеч. Анализът обхваща първите шест месеца на годината. В разговор с полицаи децата не криели, че искали да пробват, най-вече защото е модерно.
Служителите на РУ-Ловеч са работили по 25 заявителски материала, свързани с наркоразпространение. 22 от случаите са за притежание на наркотични вещества, а другите три - за управление на автомобил след употреба на дрога, съобщи Дарик.

Спрямо същия период на 2015 г. увеличението е близо три пъти - тогава заявителските материали са били 9, отчитат разследващите.

Един от изводите, който униформените правят, е че наркопроизводството и дистрибуцията на наркотици се превръща в едно от най-сериозните предизвикателства за обществото и особено за подрастващото поколение.

Разширява се диапазонът на възрастовата граница на лицата, употребяващи и разпространяващи наркотици.

Сериозен проблем е широко достъпната информация в интернет за производство на амфетамин в домашни условия, отбелязват още униформените.

Отглеждането на канабис в оранжерии в затворени помещения с ограничен достъп също е от категорията на високодоходоносните дейности.