Почернената майка на убития преди 7 месеца Димитър Малинов от пловдивското село Цалапица даде разтърсващо интервю пред БЛИЦ. В него Атанаска Бакалова разкрива факти, неоповестени досега. Тя говори за мъката и болката по непрежалимия си син, за бездействието на някои от институциите у нас.

Припомняме, че 24-годишният Митко беше ликвидиран преди 7 месеца в село Цалапица. Първоначално е бил бит, а после закаран на друго място и закопан-жив.

За извършители се сочат Рангел Бизюрев, който веднага след зверството бяга в Германия, а от там в Дания, където вече е заловен. закопчани са и близнаците Борислав и Валентин Динкови, които пък дни след убийството отиват на море, където са арестувани. Били са извадени международни паспорти на момчетата, за да избягат и те в чужбина.

Майката на убития Митко пред БЛИЦ: Защо се мълчи за четвъртия човек? ВИДЕО

В продължение на седмица престъплението се прикрива, полицията в Стамболийски не може да даде обяснения защо не са разследвали изчезването на момчето. Заради това паднаха главите на шефа на РУ Стамболийски Ангел Керпиев и на директора на пловдивската полиция Васил Костадинов.

Понастоящем близнаците Динкови са в ареста, но са обвинени от Районна прокуратура само в укривателство, очаква се Рангел Бизюрев да бъде екстрадиран от Дания и да се изправи пред Окръжен съд Пловдив. Той е обвинен задочно за извършеното тежко престъпление.

„Имаме записи, които аз сама свалих септември месец, когато видях, че нищо не върви както трябва по разследването, предоставени ми от кмета на Цалапица. Чрез програми гледаме тези записи, преди седмица установих, че на няколко метра, там, където става побоя, има още двама човека. Те стоят настрани.

Така разбрахме, че въпросната вечер четири човека присъстват на побоя, който е нанесен на сина ми Димитър Малинов. Никой обаче не може да каже кой е този четвърти човек, другите са Рангел Бизюрев и близнаците Валентин и Борислав Динкови.

Казано ни е, че когато Митко е бил заровен, най-малко 30 минути е бил жив. Митко не може от един счупен нос и носна преграда да почине, кръвта му е течала директно надолу в гърдите.

Ние все още не знаем мотив за убийството. По чатовете на Митко разбираме, че във въпросната вечер той си е писал с момиче. Отказва на Борислав Динков да излезе и го кани в къщи на гости. Има едно обаждане, което ние не знаем от кой е направено и то не е по редовната линия, а е през месинджър, но е изтрито.

Не знам от какво може да е провокирана тази страшна агресия. В началото се говореше, че всички момичета харесвали Митко и всички момичета обръщали внимание на Митко. Може да е заради любовна драма убийството, не знаем.

Десетина дни преди убийството Митко доведе у дома на гости момиче - Яница Герджикова, доведе я през деня. Бяхме на двора аз, съпругът ми и кръстницата на дъщеря ми.

Момичето се засрами, наведе глава и влязоха в неговата стая. От чатовете на Митко разбирам, че с Яница са си пишели месеци наред. Възможно е някой от замесените в убийството да е харесвал Яница, да е имал отношения с нея.

Аз поисках среща с Яница и с родителите й. Баща й се държа много арогантно и отказа среща. 

Знаете, че бяха уволнени началникът на РУ Стамболийски и шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов. Има някакъв чадър над това престъпление, който се разпростираше като покриване на въпросната вечер.

Дадено им е достатъчно време Рангел Бизюрев да замине за Германия, дадено е достатъчно време бащата на близнаците Петър Динков да прехвърли автомобил, да се изкарат международни паспорти и те заминават на Приморско на море, където са заловени  и екстрадирани тук“, каза опечалената майка.

Тя подчерта, че е вярно това, което се разпространи сред местните хора, а именно, че близнаците се занимават с наркотици. „Имаме запис, на който Рангел си иска от единия близнак дрога, той бърка в джоба си и му дава.

Не мога да кажа дали Митко е бил замесен по някакъв начин в това. Митко си разполагаше с пари, които ние, близките, сме му давали. Не е имал и не е парадирал с повече пари“, обясни още Атанаска Бакалова. 

Майката на убития Митко от Цалапица с голяма бомба за престъплението

Майката сподели още, че гневът й е насочен към това, че близнаците са обвинени в укривателство, а не в съучастие в убийство и ще бъдат съдени по най-лекия член на закона и заради това, че повече от месец, от както соченият за основен извършител Рангел Бизюрев е заловен в Дания, но още не е екстрадиран в България.

Бакалова се надява в най-скоро време делото за укривателство да приключи и да се даде ход на делото за убийство. Трябва да се установи кой е четвъртият човек в нощта, когато е ликвидиран Митко.

Възможно е близнаците и Рангел в момента на престъплението да са били под въздействието на наркотици“, смята майката на Митко. Дознателят по делото е казал на Бакалова, че на близнаците не са били направени кръвни изследвания.

Атанаска Бакалова споделя, че живее много трудно. Всеки ден по два пъти ходи на гроба на сина си, който завинаги остана на 24 години. Тя иска доживотен затвор без право на замяна за всички, замесени в убийството.

Още от потресаващия разказ на почернената майка вижте във видеото.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ
Оператор: Любомир БАКЪРДЖИЕВ, БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук