В края на миналата година мнима агенция за модели неколкократно примамвала редица непълнолетни момичета за разголени фотосесии. И за да звучи по-тежко и достоверно, за целта от престъпната група решили най-нагло да опитат да откраднат дори самоличността на Жени Калканджиева! И от нейно име да зарибяват момичета, които да се снимат в порно клипове. Девойките се набирали предимно от фейсбук, като са им обещавани големи договори във „Визаж”, правели им снимки, след което започвало изнудването. Оказва се даже, че сигнали за подобни злоупотреби шефката на модната агенция започва да получава от 2014 г. Името на Калканджиева служи за примамка.
Първо ги снимали 
чисто голи, после 

ги заплашвали


А ситуацията протичала по следния начин. Страницата, от която се пускат съобщенията, носи името Жени К. и е с черно лого с надпис Visage Models. След като измамниците установят контакт с поредната жертва, местят комуникацията в скайп, където името им е star.agency2. Там карат младите момичета и момчета да се събличат, да се снимат чисто голи, само по токчета или с обувки. Лицето, което стои срещу тях пък, се представя за служител от агенция „Визаж” и обещава да ги направи модели. После момичетата и момчетата започват да получават заплахи, че голите им снимки и видеа ще бъдат разпространени в интернет. Според изнесените информации до момента,

повечето от 
пострадалите 
са от Пловдив


„В началото на февруари миналата година с мен се свърза лицето X. Тя е кандидатствала по обява, публикувана в интернет в www.olx.bg и в www.bezplatno.net. Те заблуждават, че са пуснати от името на модна агенция “Визаж” ЕООД”, разказва Жени Калканджиева.
В обявите пише: “Търсим кандидати - момичета за “лица” на корпоративни рекламни кампании, печат на рекламни каталози, брошури и годишни календари, както и клипове и снимки. Заплащането е от 1500 до 2500 лева на ден в зависимост от броя снимачни часове. Хонорарът се изплаща веднага. Кастингът се провежда онлайн по скайп. Ще се срещнем само с одобрените кандидатки, скайп - visages_model_group1”. Въпросното момиче пуска запитване и започва кореспонденция с жена, представяща се за Емилия Петрова (Emiliq Petrova). Тя твърди, че е дългогодишна колежка на Жени Калканджиева. След няколко разменени изречения мошеничката иска от момичето голи снимки, за да бъде одобрено за скъпоплатена фотосесия. Следващото

изискване е да 
прати видеоклип 
с порнографско 
съдържание


Тогава кандидатката за модел решава да изпрати лично запитване към Калканджиева, за да провери дали обявата е истинска. “Лицето, представящо се за Емилия Петрова, предоставя на лицето X електронна поща [email protected], като твърди, че това е личният ми имейл. Навярно те са го регистрирали и отговарят, представяйки се за мен, че обявата е реална и условията за кандидатстване са такива, каквито е посочила Емилия Петрова”, обяснява още шефката на „Визаж”.
„Знам за над 20 случая – от Плевен, София и Пловдив. А това са случаите, които децата са споделили с родителите. А има много други, за които не знаем. Електронната им поща дори е с моето име. Децата явно се впечатляват от името и мислят, че ще станат големи звезди. Предполагам, че тези кадри се пускат по порнографски сайтове”.

Поисках среща с Бойко Борисов

„Първият случай е още от 2014 година. Лично поисках среща с Бойко Борисов тогава, изпратиха ме в ГДБОП. После ме извикаха и в СДВР. Обиколих всички институции, проблемът е, че нещо между прокуратурата и разследването не е наред. Съжалявам, че не започнахме да работим с „Господари на ефира”, но от МВР ме спряха”, това сподели Калканджиева в тв гостуване в края на 2016-а. И добави:
„Аз сама направих разследване. Адресът е в Студентски град. Намерих ги, подадох ги като информация, иззеха им компютрите, задържаха ги за 24 часа, след което ги пуснаха, но тези хора, въпреки това продължават да търсят жертви и да тормозят момичета”.

Сигнализирани са ГДБОП и Софийска градска прокуратура

„По случая са подадени сигнали в ГДБОП и Софийска градска прокуратура, но до момента без резултат”, твърдят от „Визаж”. Антимафиотите обаче са категорични, че до тях сигнал не е пристигал. Предполагат, че Калканджиева се е объркала и е уведомила полицията.

В края на миналата година Жени Калканджиева получава и сигнал от друго момиче, попаднало на измамната обява в сайта alo.bg. Лицето, с което се свързва девойката, пак се представя като Емилия Петрова. Този път обещаното заплащане е от 2000 до 10 000 лева. Кастингът отново се прави по скайп и се допускат кандидатки до 50-годишна възраст.

От миналото лято пък в модната агенция започват да получават и сигнали за лице с фалшив фейсбук профил - Кристиан Георгиев Петров, който се представя за техен служител. Разпраща на момичета съобщения от типа: „Работя като агент към „Визаж” и търся хора точно като теб. Мисля, че ще си много свежо попълнение, различна си и си фотогенична. 
Мисля, че имаш готови снимки да изгрееш на корицата на някое списание. Решението е в твои ръце, може просто да отговориш тук, за да обсъдим ако си заинтересована от това да печелиш пари от снимки”. Прилага към съобщението си сертификат, издаден на негово име като служител от Castello Precast OOD.

„Официалните служители и представители на агенцията, както и имейли за комуникация, са изброени на сайта на агенцията, там са посочени и официалните страници във фейсбук”, пояснява Калканджиева. И добавя, че в новия сайт на агенцията вече ще има качени и снимките на служителите. Относно провежданите кастинги в агенцията пък, Жени обяснява, че се обявяват единствено на официалния сайт на „Визаж”, както и на двете фейсбук страници на компанията.

Подготви Анелия ПОПОВА