19-годишният Судеш Аман, който извърши вчерашния терористичен акт в района на Стрейтъм в Лондон, бил обсебен от да извършва жестокости с нож. Това станало ясно в съда "Олд Бейли", когато младежът бил осъден преди малко повече от година, пише "Метро".

Тогава Судеш, който бил на 18 години, се усмихвал и махал радостно, след като бил осъден на затвор в продължение на три години и четири месеца.

Смята се, че Аман се е върнал на улицата само няколко седмици преди да извърши бруталната атака и да изпълни една от своите цели в живота си и да умре като мъченик. Привърженикът на "Ислямска държава" се призна за виновен за притежаване и разпространение на терористични документи и беше осъден през декември 2018 г.
 Той си направил наръчници за изработване на бомби, ножове и атентати, който включвал заглавия като "Кървава бразилска битка с ножове" и "Как да направите бомба сами във вашата кухня".

Полицията намери бележник в дома на студента от Северозападния Лондонски колеж, в който била написана фразата "цели на живота".

Най-горе в списъка, на първо място над семейните дейности, била целта му да умре като мъченик и да отиде в „Джана“ (на арабски: рай), заяви Алексис Бун, ръководител на Командването за борба с тероризма на столичната полиция.

Той добави, че Аман имал „ожесточен интерес към насилието и мъченичеството“ и че бил очарован от идеята да умре „в името на тероризма“.Аман, който тогава живеел със семейството си в Хароу, северозападен Лондон, публикувал пропаганда на Ал Кайда в семейната им група WhatsApp, в която участвали негови братя и сестри, някои от които на 11 години. Той споделял и литература за създаване на бомби в чат по Skype.

Освен това Аман казал на приятелката си, че желае да извърши атаки с киселина и че предпочита идеята за атака с нож пред тази бомби. 

Съседите на терориста разказаха за шока си от случилото се. „Нямаше признаци за нищо подобно на това, което стана. Той беше обикновен и нормален, наистина. Просто не очаквах, че ще се случи нещо такова. Той не изглежда като човек, който ще направи подобен акт", споделя инженер, живеещ близо до дома на семейството.
 Тийнейджър от квартала, който също познава Аман, твърди, че младежът е говорил за тероризъм, но всички смятали, че той се шегува. „Той казваше: „Имам граната в джоба си и, ако направите една крачка по-близо до мен, аз ще я задействам. Мислехме си, че се шегува. Казваше също: "Аз ще те бомбардирам“ и „Аз ще бъда терорист“, но бяхме деца и мислехме, че е шега, макар, че Аман продължаваше да го казва", споделя момчето.

Местен прокурор от своя страна споделя, че подсъдимият е обсъждал със семейството си, приятелите и гаджето си силните си и  крайни възгледи за джихада и желанието си да извърши терористична атака. „Най-вече е бил запален от провеждане на атаки с нож, но също бил склонен да извършва атаки с киселина", разкрива той.


Студентът е имал предишни присъди за притежание на огнестрелно оръжие и канабис. Той бил едва на 17 години, когато започнал да събира терористични материали през 2017 г. Съдията Марк Лукрафт заяви, че Аман е извършил „поредица от престъпления“.

Припомняме, че вчера Судеш Аман извърши терористична атака в Южен Лондон, при която е успял да рани двама души - мъж на 40 години и жена на 50-годишна възраст. Животът на мъжа вече не е в опасност, жената е изписана от болницата. Друго момиче, около 20 години, е ранено от стъкло, разбито от полицейски куршуми. Тя продължава да бъде под наблюдението на лекарите.

Превод: БЛИЦ