От публикации в сръбските издания „Insajder“ и “Blic“ става ясно, че вчера сръбският търговски съд в гр. Крагуевац е прекратил окончателно производството по несъстоятелност на „Сръбска фабрика за стъкло“, която Цветан Василев се опитваше повече от година да доведе до фалит.


 

Статия в „Insajder“ от 27.11.2018 г.

Целта на банкера-беглец беше да се достигне до разпродажба на активите на предприятието, за да бъде осребрен в негова полза създадения фалшив дълг от 47 милиона евро.

Припомняме, че това вземане първоначално беше на КТБ към завода, тъй като средствата са предоставени чрез една от фирмите-бушони на Василев - „Глас индъстри“ (кредитирано от банката със 140 милиона лева). Впоследствие, в опит да заграби тези пари за себе си, Василев нареди на подставеното му лице в „Глас индъстри“ Небойша Симонович (оказал се впоследствие обикновен бензинджия), да прехвърли вземането през няколко офшорни дружества, за да бъдат заметени следите към КТБ и същото да бъде предявено за плащане от крайния получател по фиктивните цесии - контролираната от Василев сръбска фирма „Вексилум Балкан“.

Това дружество пък e било създадено специално за тази цел, само месец преди да предяви претенциите си към завода за стъкло, а негов едноличен собственик се оказа австрийското дружество „Вексилум“, управлявано от близкия до Цветан Василев българин Стефан Бенчев.
 

Публикация от 28.11.2018г. в “Blic”
 
След като аферата беше разкрита от сръбската прокуратура и полицията  влезе в дирите на габровския измамник, Василев възлагаше всичките си надежди на процедурата по несъстоятелност, образувана от „Вексилум“. По информация на сръбските издания, цитиращи говорителя на съда в Крагуевац Саша Милосавлевич, съдебният състав е прекратил делото. С което не само домогванията на Василев до активите на фабриката се оказват пресечени, а и близо 800 работници вероятно ще имат шанс да запазят работните си места. Освен това, познатата схема на фараона за източване на парите на КТБ чрез фалшиви цесии, този път претърпява пълен провал на сръбска територия.

И докато у нас процесът срещу Василев за присвояването на над 2 млрд. лева от КТБ все още е на етап четене на обвинителния акт, то в Сърбия банкерът-беглец очевидно отдавна е загубил спокойствието си, а и протекциите, от които се ползваше близо 4 години.