Работещите в сценичните изкуства са готови за протест през есента, съобщи председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, цитиран от БНТ.

Ако при актуализацията на бюджета не се увеличат парите за работещите в сценичните изкуства, от есента актьорите в цялата страна излизат на протест, заяви той.

Той е разговарял с министъра на културата Атанас Атанасов и е поискал стартовата заплата в сектора да стане 1 500 лева. Сценичните работници са недоволни, че заплатите им не са увеличени въпреки подписания за това анекс.

"Не е най-добрата форма да затваряме театрите, защото "ще накривим" само шапката най-вече и само на публиката ни. Толкова трудно вкарахме публиката обратно в театрите след Covid кризата, че сега ако я изгоним отново, тя въобще няма да иска да влезе", обяснява Мутафчиев.

"Затова идеята ни е представленията в цялата страна да започват с 30 минути закъснение, като преди началото на дадено представление колегите, готови за спектакъла, излизат и разговарят и се смесват с публиката пред централния вход на театъра, където ще бъдат канени и медии, телевизии, камери, журналисти и цялата общественост на града, в който работят, за да могат колегите да кажат защо протестират, за да може да стигне до ушите на хората, които имат възможност да вземат някакви решения", обясни още Мутафчиев.