Наградата „Златен лъв за най-добър издателски проект има богата история от над 10 години и се връчва традиционно в навечерието на коледните празници от Асоциация „Българска книга”.

„Златен лъв“ се присъжда в две категории и се определя съответно от журналистическо и от експертно жури.
 
  1. Наградата „Златен лъв” 2021 за най-добър издателски проект се връчва на книгата „За архитектурата“ от Марк Витрувий Полион, издателство „Кибеа“. Наградата е определена  след дискусия от експертно жури в състав: проф. д-р Веселина Вълканова, проф. Андреана Ефтимова, проф. Милена Кирова, проф. Виктор Паунов, Веселина Райжекова.
Наградата се присъжда за издателски проект с висока художествена стойност, първи превод от латински на Елена Йонкова и първо издание на античен трактат с основополагащ принос за развитието на архитектурата и на другите изкуства.


Експертното жури  направи своя избор измежду 42 книги, предложение от членове на Асоциация „Българска книга” и издадени в периода декември 2020 - ноември 2021. От тях журито номинира пет книги със следните мотиви:

- Издателство „Парадокс“ за „Дълбините на въображението. Приказки от един суфи“ от Ахмед Хилми и ФилибелиятаЗа оригинален издателски проект и високопрофесионален превод от османски на д-р Азиз Назми Шакир-Таш.

- Издателство „Колибри“ за „Полувековна България, 1878-1928. Илюстрован юбилеен албум“, фототипно издание, посветено на годишнината от смъртта на Иван Вазов.Луксозен фототипен албум с принос към историята на българската държава и с висока обществена значимост.
 
- Издателство „Колибри“ за „Поезия“ от Франце ПрешернПърви самостоятелен том с поезията на Франце Прешерн на български език в превод на Людмил Димитров. Стилно типографско решение.
 
- Издателство „Жанет 45“ за „Вирхов блус“ от Мария ВирховАртистичен визуален експеримент на художничката Люба Халева.
 
- Издателство „Ентусиаст“ за „Виола“ от Сотир Гелев и Пенко ГелевОригинален мултимедиен авторски проект на Сотир Гелев и Пенко Гелев.
 
Наградата „Златен лъв“ се присъжда от експертно жури за книга или поредица от книги с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с добро полиграфическо изпълнение. В състава на журито влизат представители на професионалните организации в бранша – Съюз на художниците, Съюз на преводачите, Съюзи на писателите, литературоведи, литературни критици, полиграфисти.
 
II. Наградата „Златен лъв” в категорията за издателски проект с най-голяма обществена значимост 2021 г. се присъжда за книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк обществен и медиен интерес (в периода от декември 2020 г. до ноември 2021 г.). Наградата се връчи на издателство „Точица“ за книгата „Един ден в музея“ на Тодор Петев, Зорница Христова и Сияна Захариева.
 
Наградата в тази категория е плакет и се присъди след обсъждане  на журналистическо жури в състав: Силвия Чолева, Иван Кулеков, Николай Колев, Силвия Недкова и Даниел Ненчев.
 
Журналистическо жури връчва грамоти на издателствата, чиито книги номинира, със следните мотиви:

- „Смелостта за истината”, Мишел Фуко - Издателство „Критика и хуманизъм”Във време на постистини и фалшиви новини отстоява отношението между красивото съществуване и истинския живот.
 
- „Кухата сърцевина на живота”, Цочо Бояджиев - Издателство за поезия ДА (за тази номинация г-жа Чолева си направи отвод)За утвърждаване на фигурата на интелектуалеца чрез безкомпромисен естетизъм.

- „Чувствителният разказвач”, Олга Токарчук - Издателство ICUЗа удържане на света и литературата в хармонична цялост.
 
- „Творения”, Велимир Хлебников - изд. „Факел Експрес”„Творения“ на Велимир Хлебников - за вещия превод и съставителството на първото обстойно издание у нас на сложното творчество на поета.
 
- „На конци. 1968. Една действителна история”, текст и рисунки Веселин Праматаров – изд. „Кибеа“Графичната новела „На конци 1968. Една действителна история“ - памет за стремежа към свобода в тоталитарното общество и въвеждане на нов жанр документален графичен роман.
 
- „Не се наказва вината, а куража“, Илия Бешков - изд. Изток-Запад, 2021 г.За утвърждаване на хумора като мъдрост.
 
- „Към езерото“, Капка Касабова, изд. Жанет-45, декември 2020 г.За проучването и създаването на пътищата, които свързват  балканските човеци.
 
- „Прекъсване на Самсара“, Елена Алексиева, изд. Жанет-45,  2021 г.За дълбокото изследване на човешката същност.
 
- „История на българското изобразително изкуство“, Кирил Кръстев, изд. „Лист“За смелостта и усърдието да бъде издадена първата пълна илюстрирана история на българското изобразително изкуство.
 
- „Вирхов блус“, стихосбирка на Мария Вирхов, изд. „Жанет 45“За превръщането на един безвременен талант в модерен културен феномен.
 
- „Между надеждата и страха. История на ваксините и на човешкия имунитет” на проф. Майкъл Кинч, изд. „Сиела“Защото познанието за достиженията на науката и цивилизацията - спасява животи.
 
- „Енциклопедия България” на Научноинформационния център „Българска енциклопедия” на Българската академия на науките и издателство „Книгомания“За огромния научен и издателски труд, чиито съставни части оформят облика на понятието “България” и поощряват солидарността в общия ни живот.
 
В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. Журналистическата награда за издателски проект с най-голяма обществена значимост е само една. Журналистическото жури изпраща по 3 предложения от всеки свой член с мотивация. Списъкът се съгласува и обсъжда на общо заседание на членовете на журито.
 
Наградените в двете категории със „Златен лъв“, както и всички номинирани книги, можете да намерите на 48-ия Софийски международен панаир на книгата, който продължава до неделя, 12.12.2021 г.
 
Честито на удостоените с наградата „Златен лъв” за 2021 година!