Седмици след световната си премиера у нас се появява хитовият фентъзи роман „Мръсни дни“ на българката Геновева Димова, която впечатли гигантите от американското издателство TOR, и се превърна в един от най-обещаващите нови гласове на жанровата литература в международен мащаб.

Родената във Варна фентъзи стихия, която от години живее и твори в Шотландия, се завръща към корените си с вихрена история, вдъхновена от славянската митология и фолклор.

Изкусно и чудовищно забавно, „Мръсни дни“ е шеметно градско фентъзи с щипка криминална мистерия, сред чиито страници кикимори и караконджули, змейове, юди и русалки бродят на свобода.

В Черноград – града, останал зад Стената – всяка Нова година започва не с надежда, а с 12 ужасяващи денонощия, в които чудовища, призраци и духове  се разхождат необезпокоявани по улиците. Връхлетят ли Мръсните дни, е въпрос на оцеляване да имаш в себе си  копие от Практическия наръчник за справяне с чудовищата. Или поне –  районна вещица или вещер наоколо, които да отърват кожата ти от развилнелите се кръвожадни страшилища по улиците.

Като член на Черноградската асоциация на вещиците и вещерите младата Косара може да се справи без проблем с обикновени упири, жестоки самодиви, юди предсказателки и кръвожадни караконджули.  Това, което обаче не може да усвои, е умението да лъже добре в играта на карти. Както и силата, с която завинаги да победи Царя на чудовищата – Змея.

 Веднъж избягала от вледеняващата му прегръдка, тя остава негова любима плячка, за която мистериозният и фатален звяр с облик на човек се връща всяка Нова година.  А за да се спаси от него, Косара е готова на всичко. Дори да се раздели със сянката си, за да избяга нелегално отвъд Стената в Белоград – спокойния и красив град, чиито жители водят охолен живот без чудовища на хоризонта.

 Но вещица без сянката си е в най-добрия случай – безпомощна, а в най-лошия – мъртва. Застигащата я сенчеста болест, както и фактът, че Белоград съвсем не се оказва приветливото място от мечтите ѝ, подтикват Косара да обедини сили с Асен – полицай със съмнително минало и колеблив морален компас – и да се върне в родния Черноград в търсене на най-големия контрабандист отвъд Стената. И на една последна и решаваща среща с най-големия си враг.

Времето ѝ изтича, преследването започва, а Косара трябва да реши – ловецът или плячката ще бъде? В град, където всеки се спасява сам, на кого би могла да се довери, за да ѝ помогне да надхитри Змея и да си върне магията?

Напрегнат и оригинален, „Мръсни дни“ от Геновева Димова е майсторски забъркан еликсир с обилна доза мистерия, богато изграден свят, пълнокръвни герои и зашеметяваща динамика. Веднъж попаднали под неговата магия, читателите ще трябва да проследят всички улики, за да избягат от опасния и сенчест лабиринт на този смел фентъзи роман с остри зъби.