Изтъкнатият млад преводач от английски език Боян Костов е починал внезапно. Тъжната вест съобщиха от издателство „Изток-Запад“ в своята страница във Фейсбук.

„С много болка съобщаваме, че завинаги ни напусна преводачът от английски Боян Костов. Благодарение на неговия талант и професионализъм българите имат възможност да се запознаят с много от най-важните съвременни произведения в областта на историята на идеите, икономиката, инвестициите, мениджмънта и хуманитаристиката като цяло“, казва се в съболезнователния текст на издателството.

В превод на Боян излязоха знакови произведения, като „Политически ред и политически упадък“, „Похватите на титаните“, „Принципи“, „След кризата“, „Фактологичност“, „Тайните структури на властта“.

В деня на смъртта си Боян е предал превода на поредната важна и тежка за превод книга – „Истинският Антъни Фаучи“, разкриват от „Изток-Запад“.

В тази книга авторът Робърт Кенеди-младши води полемика и разобличава имунолога д-р Антъни Фаучи, главен медицински съветник на седем президенти на САЩ, отговарящ за мерките в борбата с пандемията от COVID-19 в страната.

Със сигурност Боян е на по-добро място, каквото винаги е заслужавал. Поклон пред паметта му!“, завършва посланието на колегите му.

Боян Костов е завършил Американския колеж в София и кинорежисура в Нов български университет. Той е син на известния режисьор и преводач ерудит Камен Костов, който почина през 2018 г.

Агенция БЛИЦ изказва съболезнования на семейството и близките на Боян Костов