„Борбата за свобода на тракийските българи е не само историческа памет, но и мостът, посланието за съхранението на българския дух, идентичност и родолюбие днес”. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин при откриването на фотодокументалната изложба „Тракийската епопея – Борба за свободата на тракийските българи“.

Памет към делото на тракийските българи засвидетелстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова и народни представители от парламентарната група на „БСП за България”.

Изложбата представя вълнуващи моменти, запечатани във фотоси, документи и исторически текстове от съзидателните усилия на тракийските българи за изграждането на училища и църкви, участието им в легалната и въоръжена борба за национално освобождение и обединение.

Социалистите поздравиха Съюза на тракийските дружества за техния неуморен труд и принос за защита на българщината, популяризирането на тракийското културно-историческо наследство, защитата на човешките и имуществените права на тракийци и техните потомци, за поддържане на добросъседските отношения с балканските народи.

„Народното събрание не е и няма да остане безразлично към съдбата на тракийските българи и техните наследници. А ние – ще продължим да поставяме тези въпроси, както тук, в НС, така и пред изпълнителната власт, която има водеща роля в решаването на натрупаните с години проблеми пред тракийските българи и техните потомци”, заяви народният представител от „БСП за България”.

Изложбата, открита днес в българския парламент, е подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт в партньорство с Държавна агенция „Архиви“, Регионален исторически музей – Бургас, Регионален исторически музей – Кърджали, и е част от събитията, посветени на 10-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание и 110 години от разорението на тракийските българи.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук