Маестрото на научната фантастика и носител на престижната награда „Хюго“ Джон Скалзи е едно от най-популярните и обичани от почитателите на жанра имена – и година след година пише романи, които са приемани възторжено от читателите.

Сега възхитителното въображение на големия фантаст се завръща у нас и ни кани да станем част от тайнственото „Дружество за опазване на кайджута“ – изненадващ и шеметно забавен роман, на който феновете на култовите класики „Джурасик парк“ и „Годзила“ няма как да устоят.

Готови ли сте да се хвърлите с главата напред в джунглите на една алтернативна Земя, на която еволюцията е поела в много по-различна и определено по-мащабна посока?

Началото на 2020 г. е и Джейми Грей е внезапно уволнен без причина. Загърбил някогашните си мечти да завърши докторската си дисертация, Джейми е принуден да започне работа като разносвач на храна, докато една случайност не го отвежда в скъпарския дом на стария му съученик Том, който има спешна нужда от подходящ човек за строго секретна работа. Всичко, което Джейми знае за работното място на Том, е, че това е неправителствена „организация за защита на големи животни“. Но отчаян от безнадеждното си ежедневие, Джейми се съгласява да замине на момента. 

Само че пътуването му не го отвежда в Африка, където се намират повечето големи животни на Земята. В интерес на истината дори не го отвежда на Земята. Или поне не тази, която ние познаваме. 

Това, което Том не казва на Джейми, е, че животните, за които се грижи екипът му, са огромни като планини същества, наречени кайджу, които бродят в крайно опасен за хора свят. 

Да, онези кайджута от японската митология, вдъхновили филми като „Годзила“. Кайджута, които получават енергията си от естествени атомни реактори вътре в себе си. Те са нещо като най-големите и най-опасните панди във Вселената. И са в беда. 

Защото не само „Дружеството за опазване на кайджута“ е открило пътя към тяхното измерение. Завесата между двата свята изтънява, а на нашата Земя алчни хора искат да използват кайджутата за целите си. А това може да доведе до истински ядрен апокалипсис. 

В „Дружество за опазване на кайджута“ великолепният Джон Скалзи пуска гениалния си творчески си ум да твори на свобода, пренасяйки ни в интригуващ и богат на ярки описания свят с пълнокръвни герои и много приключения. 

Невъзможно е читателите да се впуснат в това безгрижно, но изпълнено с множество прозрения за нашия свят преживяване, без да усетят колко много се е забавлявал самият Скалзи, докато го създава. А резултатът е завладяващ и пленителен разказ, който ще ви разсмее, ще ви накара да се замислите и да не го оставите до последната страница.