Ню-йоркският авангардист с български корени Кристо е отнесъл тлъста глоба за нарушаване на трудовото и данъчното законодателство на Италия. Медиите, които разнесоха новината, не съобщиха размера на санкцията, но уточниха, че тя е била наложена заради неправомерното наемане на френски леководолази за закотвяне на инсталацията „Плаващите кейове” към дъното на езерото Изео.
Тя е пред завършване и ще бъде отворена за посещения от 18 юни до 3 юли - период, през който според прогнозите по четирите километра оранжево-жълти понтони ще преминат около един милион души, пише "Монитор".

Ако се вярва на пишещото апенинско братство, то въпросните френски леководолази на първо място не били служители на компанията “The Floating piers”, която инсталира „кейовете” и заплащането им не фигурирало в никаква ведомост. От друга страна те нямали и собствена партида ДДС, чрез която да се издължат към хазната на Италия за получени на територията й доходи като свободни професионалисти. Тези два факта навяват на мисълта, че леководолазите са получили парите си на черно или срещу хвърчаща разписка. Разбира се, такова твърдение черно на бяло никъде няма, може би и за да не се развали празничната обстановка около предстоящото световно арт-шоу.

Случаят с френските леководолази активизира обаче най-големите италиански синдикати, които започнаха скорострелно да ровичкат за други нарушения на закона от Кристо и неговите сътрудници. За радост на екипа на „Плаващите кейове” поне до вчера местните профсъюзни босове не бяха установили нищо нередно, но типично по италиански започнаха да се вайкат в бъдеще време. Защото 600-те души водни спасители и стюарди, които ще се грижат денонощно за сигурността на посетителите на инсталацията, щели да бъдат експлоатирани жестоко! Ами според сключените споразумения за работа те щели да се трудят изправени на крака на смени от по 6 часа и без почивка.

И сякаш за да си отмъсти на домакините на „Плаващите кейове” за причинените му проблеми, вчера 81-годишният Кристо оповести, че едновременно с инсталацията на езерото Изео ще „заработи” и друга негова нова творба. Само че тя ще бъде позиционирана в намиращото се в Южна Франция кокетно градче Сен Пол дьо Ванс и е наречена „Мастаба”. Става дума за египетска гробница – предшественик на прочутите пирамиди, но вдигната от Кристо с оцветени в синьо и червено празни варели. Инсталацията е широка 9м, дълга е 17м, висока – десетина и ще може да бъде видяна чак до 27 ноември.