Новоназначеният министър на културата Атанас Атанасов си позволи грубо да наруши въведените противоепидемични мерки във връзка с увеличаване броя на регистрираните случаи на COVID-19 и с цел ограничаване разпространението на заболяването, появявайки се без защитна маска за лице на официалното представяне на филма „Петя на моята Петя“ в кино „Арена“ в столичния „The Mall“ и е редно незабавно да бъде санкциониран от здравните власти. Това заявяват от сдружение "Кинопамет" в своя позиция, разпространена до медиите.

"От изпратените снимки до медиите от продуцента на лентата „Бъф Пикчърс“ ясно се вижда, че културният министър Атанасов позира със свои колеги от Министерски съвет по време на ВИП премиерата на новия български филм в търговския център без каквато и да е предпазна маска за лице, както и без да спазва дори и минимална  физическа дистанция", алармират от сдружение "Кинопамет".

Носенето на предпазна маска за лице е задължително изискване при посещение на закрити търговски обекти и на обекти с обществено предназначение, както и в кина и театри, а министърът на културата Атанас Атанасов би трябвало да знае най-добре това, изтъкват от неправителствената организация.

От изпратените до медиите снимки от галапремиерата в търговския център се вижда също, че 31-годишният министър Атанасов се придържа към определен, добре пресметнат стайлинг, той се е издокарал за събитието с елегантен и актуален за сезона луксозен мъжки зимен шал и позира пред светските фотографи досущ като филмова звезда. Липсата на защитна маска за лице обаче автоматично го превръща в нарушител на заповедите на здравните ни власти, подчертават от "Кинопамет".

Очакваме в тази връзка директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев да се самосезира по случая и още следващата седмица да санкционира министър Атанас Атанасов по надлежния ред, както и да състави актове за неспазване на противоепидемичните мерки и на всички официални лица, заемащи висши публични длъжности, които присъстваха на премиерата на филма „Петя на моята Петя“ в търговския център и позираха пред фотографите, без да носят предпазни маски и без да спазват дори и минимална физическа дистанция, посочват от сдружение "Кинопамет".

Въведените противоепидемични мерки трябва да се спазват стриктно от всички, в това число и от българските министри – те не бива да се смятат за богоизбрани, за „по-различни“ или недосегаеми, още повече, че заплатите им се осигуряват от джоба на българския данъкоплатец, заключават от "Кинопамет".