Изложби, спектакли, концерти и много изненади очакват посетителите в Нощта на музеите. Входът е безплатен. Подробна информация за многобройните места и събития има на сайта на Френския институт в София, съобщават организаторите.
 
Националният исторически музей (НИМ) ще участва в 14-ото издание на Европейската "Нощ на музеите" от 18.00 до 24.00 ч. Тази година мотото на Деня на музеите - 18 май, е "Хиперсвързани музеи: нови подходи, нови общества". А НИМ навършва 45 години и по този повод за пръв път ще покаже на широката аудитория как се е създавал най-големият музей в страната, как са се попълвали неговите фондове, кои са неговите най-големи постижения. Всичко това може да се научи от изложбата "45 години НИМ" .
 
Историята на НИМ в снимки, плакати, каталози, рекламни материали и награди ще бъде представена на два етажа в сградата на музея. Втората част ще е разположена в прочутата Пленарна зала, в която на 10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт. Виртуална изложба на сайта на НИМ паралелно ще разказва историята на музея в снимки. За първи път на някои от експонатите на НИМ ще бъдат поставени QR кодове, с които посетителите ще могат да получават повече информация за тях.
 
От 18.00 до 23.00 ч. ще има автобус до НИМ, който ще тръгва от Националната галерия - "Двореца".
 
Посетителите ще видят също постоянната експозиция на НИМ и още няколко изложби - "Спасени за поколенията", посветена на седемте културно-исторически обекта на България, включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство, "Сакралното пространство на религиозната култура и народното изкуство по българските земи - 15-19-и в.", "Златарството по българските земи - 16-20-и в." В програмата са и игра със загадки "Тайните на българската история", занимания на деца в ателиетата на Детския музейно-образователен център, специална игра "Запознайте се с европейското културно наследство". Цената на занимание в ателие е 8 лв. Вечерта е концертът на музикалната група "Оратница", която смесва български фолклор с елементи от съвременните музикални стилове и използва инструменти от цял свят.
 
Изложби, интерактивен спектакъл и концерт ще има в Европейската нощ на музеите в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) и нейните филиали галерия "Васка Емануилова" и галерия "Дечко Узунов".
 
"Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство от 20-те г. на 20-и в." в СГХГ може да се посети от 18.00 до полунощ. Включени са творби на знакови автори, между които Иван Милев, Владимир Димитров-Майстора, Сирак Скитник, Иван Пенков, Николай Райнов, Пенчо Георгиев, Иван Лазаров, Никола Кожухаров, Борис Денев, Георги Машев. Проектът е посветен на председателството на България на Съвета на ЕС.
 
В изложбата "Небесно куче" на Захари Каменов, създадена от автора специално за пространството на СГХГ, 30 живописни творби се допълват от три цикъла теракота. В 20.30 ч. започва интерактивният спектакъл "Х/й/ерофания" - с фрагменти от обредни сюжети и митични персонажи от българския фолклор и героичния народен епос.
 
"Анонимно присъствие" на Станислава Иванова е изложбата в галерия "Васка Емануилова".
 
В галерия "Дечко Узунов" до 23.00 ч. може да се види експозицията "Фрагменти от Европа" - пейзажи от колекцията на галерията. Там от 18.30 ч. е концертът на Мими Николова и Петър Железаров.
 
Централно събитие в програмата на Националния литературен музей в Нощта на музеите - 2018 е литературно-музикалната вечер "Пространство за съвремие и класика" от 18.00 ч. в двора на къщата-музей "Пейо К. Яворов" в столицата. Изявени съвременни поети, белетристи, литературни критици и поети с китара ще изразят своята почит към големите имена в българската литературна класика.