Няма никакви исторически основания да се твърди, че Червената армия е спасила българските евреи. Това каза историкът акад. Георги Марков относно изявление от страна на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че руски военни са отговорни за спасените на евреите ни.
По думите му подобно изказване може да се приеме като дипломатическа грешка и опит за провокация. "Поводът за изказването стана поругаването на паметника на Съветската армия в столицата, но това не може да бъде оправдание за подобни крайни и погрешни изводи", добави той.

„Червената армия е спасила евреите, оцелели от „Аушвиц“ и други концлагери в Полша и Източногермански земи. Спасяването на българските евреи няма нищо общо с настъплението на Червената армия. По онова време български дипломати дават 15 хиляди транзитни визи на евреи, които бягат от Западна и централна Европа и ги товарят на български кораби за Палестина. Освен, че сме спасили нашите евреи, сме спасили и 15 хиляди от други държави. Добре е да се остави историята на историците, а не да се политизира или да се възлага на историците да изпълняват социални поръчки както беше преди 1989 година, или както някои искаха от нас да пренаписваме учебниците. Историята е полезна наука. Трябва да се извличат поуките от нея, това е златото на историята“, обясни той.

Акад. Георги Марков коментира още, че винаги е имало и ще има опити за преиначаване и прикриване на исторически факти. "За щастие обаче никой няма последната дума в историята, дори и в случая с руското външно министерство", добави историкът.

Агенция БЛИЦ припомня, че говорителката на МВнР на Руската федерация Мария Захарова заяви, че именно страната й е спасила българските евреи.