Епичен и лиричен роман, който има силата да трогне, да омагьоса и да възмути читателя. „Да спасиш огъня“ ни показва, как призраците от миналото на едно семейство се сливат със сенките на цял народ.

От автора на „Торто арадо“, носител на наградите LeYa, Jabuti, Oceanos, Prix Montluc, номиниран за Dublin Literary Award 2024 и включен в краткия списък за наградите Oxford-Weidenfeld 2024 и International Booker 2024

Мойзес израства в семейство на земеделци, грънчари и рибари в бразилския Североизток, край бреговете на река Парагуасу. Останал без майка, той е отгледан от сестра си Лузия, която го възпитава строго в стремежа си да му осигури образование и бъдеще. Тя работи като перачка в местния манастир и непрестанно се бори с тесногръдието на общността, забравила миналото и корените си. Надеждата, че един ден всички членове на семейството ѝ, заминали от селото в търсене на по-добър живот, ще бъдат отново заедно, не я напуска. Но когато години по-късно преломни събития най-сетне ги събират, изниква въпросът могат ли да бъдат загърбени и простени дълго пазените тайни?

Още за автора

 

Итамар Виейра Жуниор е бразилски писател, роден в Салвадор, щата Баия. По образование той е географ и защитава докторат по етническо-африкански изследвания. Дебютният му роман „Торто арадо“ получава редица награди, сред които LeYa, Jabuti, Oceanos, Prix Montluc, номиниран е за Dublin Literary Award 2024 и е включен в краткия списък за наградите Oxford-Weidenfeld 2024 и International Booker 2024. С „Торто арадо“ той хвърля светлина върху съдбата, бита, религията и труда на общностите киломбо в Североизточна Бразилия, създадени от избягали от плантациите роби след забраната за робство през 1888 година. Неговата творба е ключова за разбиране на робството в Бразилия и пагубните последствия от него.

През 2024 г. на български език ще бъде публикувана и най-новата му книга „Да спасиш огъня“, която отново ни пренася в този регион и ни потапя в емоционален и екзотичен сюжет.