В художествената галерия в кметството на дистрикт Бръчко (Босна и Херцеговина) официално бе открита изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“.

В сградата, която е паметник на културата и е забележителна с новомавританската си архитектура, присъстваха извънредният и пълномощен посланик на Република България в Босна и Херцеговина Валери Йотов, кметът на Бръчко  Есед Кадрич и интелектуалният елит на града.

Експозицията представя 30 творби на студенти и преподаватели от художествените академии на София, Солун, Букурещ и Белград, рисувани по време на международния младежки артфестивал „Река на толерантността“, организиран от Националния дарителски фонд „13 века България“ под патронажа на ЮНЕСКО.

От името на Фонда Магдалена Гигова сподели  радостта и гордостта, че първото гостуване на изложбата в чужбина е именно в Бръчко, известен с етническата и верската толерантност.

Тя добави, че целта на „Река на толерантността“ е младите творци от Балканите да се обединяват около идеята за взаимно разбирателство, за опазването на художественото наследство и изрази надеждата, че при следващото издание на международния артфестивал ще участват и младежи от Босна и Херцеговина.

Негово Превъзходителство Валери Йотов, посланик на Република България, като истински дипломат, благодари на домакините за гостоприемството на техния език и добави:

“Оценяваме много високо предоставената ни възможност да открием изложбата „Река на толерантността“ в уникално красивата сграда на Кметството в Бръчко, която е шедьовър на архитектурата и първообраз на Кметството в столицата Сараево.

Тази изложба е резултат от сътрудничеството между Национален дарителки фонд „13 века България“, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, нашето посолство в Сараево и кметството в Бръчко“.

Посланик Йотов направи историческа разходка из славното българско минало и завърши с обявяването от папа Йоан Павел Втори на Свети Свети Кирил и Методий за   покровители на Обединена Европа.

Пред камерите и микрофоните на десетки местни и национални медии  кметът на Бръчко  Есед Кадрич сподели надеждата си България като член на ЕС да помогне на Босна и Херцеговина в нейната европейска интеграция и подчерта, че изложбата „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“ е етап от плодотворното сътрудничество.

Гостите разгледаха с интерес произведенията, отпивайки българско вино.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук