След като пое по забравените калдъръмени пътища на автентичния български дух със спечелилите хиляди читатели у нас романи „Жива“ и „Посветена“, българската авторка Ина Ясипова се завръща с нов любопитен проект, който се впуска по следите на мъдростта на старите българи.

На пазара вече може да откриете апокрифния ръкопис „Зодиакът на старите българи“, който разкрива методите, чрез които древните българи са гадаели съдбата си и са откривали своето място във Вселената.

Писателката, която от дълги години живее в Австралия, но изцяло се посвещава на българското и родното, развежда читателите из зодиака на древните ни предци, който значително се различава от традиционната астрология. Вместо да търсят отговори в подредбата на планетите, старите българи са се обръщали към природата около нас и са вярвали, че съдбата на всеки човек е предопределена от нея. 

Ина Ясипова събира сведения от най-закътаните крайчета на родината, пътува из опустели къщи, горски пътеки и забравени от света селца – и някъде там тя намира истинската България. Такава, каквато малко хора познават.

Тя открива, че българите са били добри астрономи и са имали изключително точен календар, който разделя годината на 52 седмици + 1 ден – денят на зимното слънцестоене Еднажден. 

Ето защо в „Зодиакът на старите българи“ всяка една седмица отговаря на една от 52-те зодии и носи знака на определено животно, дърво, камък или цвете. А всеки един знак носи знанието за българските съдби – предопределените качества и черти на всеки човек в зависимост от датата му на раждане.

Всяка зодия е съпътствана от специална билка с особено благотворно действие върху хората, родени под съответния знак, както и специално свещено място по българските земи, от което те черпят енергия и вдъхновение. 

Вдъхновена от летоброенето, вярванията и законите на старите българи, Ина Ясипова приканва читателите да живеят в хармония с природата около нас – точно както предците ни са го правили. Да потърсят корените си и да намерят онези богатства, които не могат да се измерят с пари. Богатствата на българския дух.