"Да съберем 2021 нови книги за библиотеките у нас". Така се казва кампанията по повод 24 май на Сдружение за градски читални. Инициативата стартира в навечерието на празника, съобщава БНТ.

Читалнята в градската градина е мястото, на което всеки може да се включи в кампания по събирането на нови книги за българските библиотеки. Целта е да се обновят всички фондове на библиотеките у нас.

Това е четвърта поредна инициатива на Сдружението за градски читални. Кампанията неофициално е започнала още през уикенда, днес официално се поставя нейното начало. Първите дарения са от 142 книги. Жанровете са по избор на читателите.
 
"Предпочитаме книгите да са по-нови, защото книгите, с които разполагат библиотеките в България, в повечето случаи са доста стари и не отговарят на потребностите на техните читатели.

Затова това, което предпочитаме да получаваме, са нова, съвременна, детска и тийнейджърска литература, нова съвременна преводна и българска литература. Не приемаме учебници и техническа литература, както и по-стари издания и издания в лошо състояние, защото няма къде да ги дарим", обясни в "Денят започва" Адриян Петков от сдружението.

Най-вече липсва качествена детска и тийнейджърска литература. По думите му всички хора четат, стига да имат достъп до качествена литература. Откакто се провежда кампанията, са събрани около 28 000 книги.

Всеки желаещ да се включи може да го направи всеки ден от 10.00 до 20.00 ч. в читалнята в градската градина. А за всеки, който дари, има подарък - библиотечна карта от читалнята, която е безсрочна и с нея може да се взимат до 3 книги за 20 дни.