След като изследва „Тайните за змейовете: Произход и наследство“ авторът на „Опасният архив на богомилите“ и „Воинската харизма на българите“ – Христо Буковски – продължава проучванията си относно вярванията на богомилите и други мистични учения от дългата история на българските земи в търсене на тайни и загубени познания. 

В новата си книга „Тракийският шифър за богомилските символи и тайнства“ писателят и пътешественик тръгва по духовния път на предците ни, за да анализира техните завéтни чудесá, които според него до известна степен предопределят и настоящето ни.

От траките, през готите на Вулфила, историята на Боян Мага, богомилите в Първото българско царство до катарите в Южна Франция, унищожени от Инквизицията, Христо Буковски обикаля полуизоставени села, влиза в пещери, снима малки, но вековни църкви и светилища, крепости и извори.

Навсякъде той търси символика и прави паралели, за да провери изконно българските езотерични податки и символи, оцелели в документи, на реликви и артефакти, по храмове, крепости, паметници на исторически места и дори в съвременна градска среда из Сърбия, Босна и Херцеговина, Хърватия, Италия, Франция, Андора, Испания, Малта, Гърция.

В 332 страници авторът описва както своите пътувания, така и срещите си с местните хора, техните обичаи и практики, запазени и до днес, които го насочват в търсенето му и представляват парченца от пъзела на древното познание. 

Изданието съдържа и над 200 черно-бели фотографии, които онагледяват символите, закодирали в себе си древната история на нашите земи.

 Свидетелство за огромното ни духовно и историческо наследство, „Тракийският шифър за богомилските символи и тайнства“ е още една крачка към разкриване на древното познание, завещано от предците ни, и към изграждането на връзка с божественото и абсолютната свобода на ума.

Христо Буковски e публицист и прочут с влеченията си към мистериите създател на редица книги. Сред тях са „Тайните за змейовете: Произход и наследство“, „Чудото на българската писменост”, „Опасният архив на богомилите“, „Ритуали и древни тайнства в българския обреден календар”, „Воинската харизма на българите”, „Отключените пътища на богомилите”, „Скритият поход на българските кръстоносци”, „Разчетени послания. Символи и реликви от българските земи”, „Похитеното съкровище на богомилите”, „Страховитото прераждане на богомилите” и др.