Арт инсталацията "Плаващите кейове" на българския авангардист Кристо, открита за посещение вчера за хилядите желаещи да "ходят по вода", се наложи да бъде закрита снощи поради рязко влошаване на времето в района на северното италианско езеро Изео, предаде ДПА.
Най-новият проект на прочутия български творец предизвика огромен интерес в Италия. Вчера сутрин "Плаващите кейове" бяха открити за хилядите най-нетърпеливи посетители, които искаха да се разходят по водите на красивото планинско езеро Изео, по водите на което е "опъната" 3-километровата плаваща алея, състояща се от 220 000 полиетиленови кубове с гъста плътност, покрити със 100 000 квадратни метри жълто-оранжево платно и прокарани по водната повърхност.
 
"Плаващите кейове" водят първо от град Сулцано до остров Монте Изола, а после и до островчето Сан Паоло, което е частна собственост и което ще може да се види само отвън. Платформата е широка 16 метра и висока приблизително около 35 сантиметра над водата, съобщи БТА. Проектът на българския творец е финансиран изцяло от него. Говори се, че струвал 15 милиона евро.
 
Не се казва кога "Плаващите кейове" ще бъдат отново отворени за посетители. Това очевидно ще бъде свързано с метеорологичните условия. Вчерашните първи посетители бяха силно впечатлени, отбелязва ДПА.
 
"Това е като да си яхнал слънчев лъч", каза Петра от Берлин. Други възкликваха: "Толкова меко!", "Брилянтно!" и "Магическо!"
 
Плаващата алея ще бъде отворена за посещения до 3 юли, в зависимост от капризите на времето. Очаква се тя да бъде посетена от между половин и един милион души.
 
Твърди се, че сред видните личности, които може да се разходят по кейовете на Кристо, ще бъдат актьорите Леонардо ди Каприо и Брад Пит и премиерът на Италия Матео Ренци.