Сравняван с гениите Ъруин Шоу и Джон Стайнбек, Джонатан Франзен („Поправките“, „Свобода“, „Чистота“) извоюва заслужено място сред първите редици на световната проза, а шестият му роман – „Кръстопътища“  – е доказателството, че наистина едва ли има по-добър познавач на американската душа през последните десетилетия.

 Предизвикала истинска сензация по света, тази завладяваща история за сблъсъка на две поколения с техните коренно различни търсения и мечти през един от най-бурните периоди в историята на САЩ – на ръба между 60-те и 70-те години – оживява на български в авторитетния превод на Владимир Молев.

Ръс Хилдебранд познава до болка най-бедните и мрачни кътчета на предградието Ню Проспект, Чикаго. Като младши пастор в либерална протестантска църква той трябва да остане стожер на нравите и порядките. Но може ли един бял мъж с неговия бял Бог да вникне в проблемите и трагедията на различните култури около него? Особено когато неговото собствено сърце е раздирано от терзания. Поставен пред изпитанията на страстите, той ще открие, че не е единствен в своята готовност да строши брачните окови, а семейството му е раздирано от далеч по-мрачни тайни, останали скрити през годините.

Всичко е напът да се промени в навечерието на Бъдни вечер на 1971 г. Годината, в която духовната група „Кръстопътища“ и нейният харизматичен лидер Рик Амброуз нахлуват в живота на Хилдебрандови. Годината, в която най-големият син на Ръс – убеденият, че знае всичко за света Клем – се завръща с новина, която ще разтърси родителите му. Годината, в която любимката на Ръс – красавицата Беки – ще се отдаде на хипарския живот, гениалният му син Пери ще затъне в задушаващата прегръдка на собствените си пороци, а по-малкият му брат Джъдсън ще наблюдава безсилно как семейството му постепенно се разпада.

Може ли обаче бягството на всеки един от тях от реалността, в която живеят, да им донесе така мечтаната свобода?

От зараждането на хипи движението, през борбите за равни права, до Виетнамската война – „Кръстопътища“ е  смел и прецизен роман с памет за литературна история, смесена с културни референции, с безкрайна емпатия към своите пълнокръвни герои, но и с фина ирония. Роман, в който ясно се усеща настръхването на епохата сред окото на бурята на моралния избор.

В тази впечатляваща сага за семейство Хилдебранд Джонатан Франзен се впуска с впечатляващ размах и автентичност в калейдоскопично изследване на живота във всичките му нюанси и противоречия, както и създава огледало на едно семейство и една държава в съдбовен момент. Триумф на въображението и писателския талант, „Кръстопътища“  е най-мащабният и впечатляващ роман на американския писател. Роман, който за пореден път доказва ненадминатия талант на автора да втъкава интимните междучовешки истории в по-обширния гоблен на най-големите въпроси на нашето време.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук