Често си мисля, че тези, които правят програмите на видните ни шефове от Столична община, на политици, министри и гости на столицата, биха могли да включват и поредна изложба, каквито в София има всеки месец в над 80 работещи галерии.

Ето сега, художничката Силви Басева е създала чудесна възможност с изложбата си „Мигове, впечатления, емоции” да видим през целия месец август картини с едни от най - красивите къщи на София, а ръководни институции да изберат запомнящ се подарък за свои гости.

Такива картини могат да се отпечатат като пощенски картички, представящи столицата ни София .

В експозията на Силви Басева виждаме : Софийската минерална баня -понастоящем „Исторически музей на София”, „Къщите с кули” на булевард „Евлоги Георгиев” и „Оборище”, „Къщата на Яблански” срещу Народното събрание, сега клуб-ресторант, къщи от старите квартали на София край Женския пазар, „Пиротска”, „Ангел Кънчев”...

Храм-паметник „Александър Невски” е показан в различен, импозантен ракурс в творби на Басева, което може да представлява интерес дори и за Светия Синод на БПЦ.

Хармонията в колорита, ритъма на композицията, структурата на светлината и сянката в изложбата на Басева, създават изразителна експозиция, от която ни гледат „очите на красивите къщи”.

Дали интересът към архитектурния пейзаж е на мода по света – питам художничката.

-Лично аз смятам, че изгледите на къщи, архитектурните ни забележителности , когато са нарисувани, когато имат приемлива цена, винаги са предпочитани от туристите , които искат да запазят спомен от своите пътешествия. Няма как да замениш творба на изкуството, която ще украсява дома ти със снимки, нали...

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ


Картините от които ни гледат старите красиви къщи на София:

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук