Куба на миналия, Куба на новия век оживява във впечатляващия публицистичен роман „Кубинците: обикновени животи в необикновени времена“ от журналиста и дългогодишен кореспондент на New York Times Антъни ДеПалма, който следва своята съпруга кубинка в рисуването на достоверна картина за живота на най-известния остров на света. 

Сред страниците на това нюансирано, богато и завладяващо в своите детайли издание ДеПалма повежда читателите на уникално пътешествие към Уанабакоа – квартал в предградията на Хавана, и неговите жители, чиито съдби, неволи и триумфи изплитат пълнокръвния образ на онова противоречиво и трудно за дефиниране чувство, което в Куба наричат cubanidad. Да бъдеш истински кубинец. 

Макар видът на емблематичните исторически сгради да внушава, че Куба е застинала в миналото, в момента страната е обект на множество промени – и политически, и обществени, но най-вече социални от низините към върха.

Избягвайки достатъчно известната „света троица на кубинските икони“ – Кастро, Че Гевара и Ърнест Хемингуей, Антъни ДеПалма поставя няколко обикновени семейства под светлината на прожекторите, a през техните мечти и стремежи обрисува автентичната кубинска реалност. 

Реалност, в която старите коли не са ценна класика, а грозен, очукан и често животозастрашаващ метал. Ромът е евтино питие в пластмасови чашки, а пламенната музика и възторжените танци – умело прикритие на разочарованието на народа от липсата на възможности. Реалност, в която „Кубинците“ Кари, Артуро, Лили, Хорхе и Мария дел Кармен са второстепенни герои, въвлечени в безкрайната политическа драма на Куба, а една морска трагедия става причина за единствения публичен бунт срещу властта на комунистите.

Сред страниците на тази забележителна книга се разгръща портретът на общество, оцеляло след половинвековното тоталитарно управление на Кастро в една от най-контроли­раните и най-изолираните държави в све­та. И разказва за търсенето на щастие въпреки правителството, което контролира, цензура и определя всяка крачка на своите поданици.

Поглеждайки през очите на „Кубинците“, Антъни ДеПалма показва оптимизма, но и огромните предизвикателства, пред които са изправени жителите на острова в този толкова необикновен период за острова си. 

И рисува вълнуващ портрет на Куба с всичките ѝ противоречия – туптящо в ритъма на надеждата сърце, което няма търпение да се освободи от оковите на настоящето си.