Държавата не е харчила допълнителни пари за съхранението на артефакти на Васил Божков в „Квадрат 500“, съобщиха от Националната галерия, цитирани от БГНЕС.

От няколко дни тече изземване на експонати от колекцията на бизнесмена, като по непотвърдена информация става дума за картини и каменни артефакти.

Ето какво се случва в момента с ценните картини на Божков СНИМКИ

Те се съхраняват в специални помещения в депата на музея.

Тъй като процесът по пренасяне и описване на ценностите не е приключил, а и не е ясно кога ще приключи и какво ще бъде иззето, достъпът до помещенията с артефактите е напълно забранен за случайни лица.

Там могат да влизат само хора, свързани с разследването – прокурори, експерти, поемно лице и материално отговорното лице, които работят с колекцията.

От музея увериха, че държавата не е похарчила допълнителни средства за дооборудване на помещенията в депата, тъй като цялата сграда разполага със специална климатизация.

По начина, по който се съхраняват над 42 000 безценни експоната на музея, със същото внимание се пазят и артефакти от колекцията на бизнесмена.

От музея опровергаха информацията, че части от колекцията на Божков ще бъде излагана в изложби. Това може да стане само с изричен договор със собственика, като музеят има право да излага само собствени експонати.