Студенти и приятели на Стефан Данаилов отбелязаха в петък вечерта 80-ата годишнина от рождението на актьора. Събитието се състоя в Народния театър „Иван Вазов“ под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и със съдействието на Министерството на културата.

Участие в спектакъла „Стефан Данаилов на 80: Години любов“ взеха Владислав Карамфилов - Влади Въргала, Асен Блатечки, Александър Кадиев, Павел Иванов, Иван Юруков, Радина Боршош, Деян Ангелов, Филип Буков, Евелин Костова, Кристина Димитрова, Нина Николина и др.

Те рецитираха думи на Мастера, свързани с темите за любовта на публиката, работата в театъра и киното, приятелството, жените, студентите и др. Изпълниха и песни, сред които „В полумрака на спомена“, „Излел е Дельо хайдутин“ и „Comment ca va“, която Стефан Данаилов изпълнява през 1983 г. с Вероник Жано.

Направи впечатление обаче липсата на служебния министър на културата Велислав Минеков.

"Едно птиченце ми каза, че некултурният служебен министър на културата Велислав Минеков се уплашил довечера да отиде на честването на Стефан Данаилов в Народния театър. Уплашил се, защото на него едно друго птиченце му казало, че хора от арт средите му готвят публична разправа", пише по този повод журналистът Иво Димитров във Фейсбук.

"Кори с яйца се изкупували масово в бакалиите, разположени в близост до една от най-представителните сгради в страната. Причината били заканите на Минеков пред познати и непознати, че щял да уволни директора на Народния театър Васил Василев.

Винаги съм се чудил защо природата, надарила така щедро едни с талант и размах, се е отнесла толкова жестоко с други. Убеден съм, че тази диспропорция е в основата на комплексите, които тресат некултурния министър на културата. Неспособността да застанеш зад талантливия, провинциалната еснафщина, злобата и завистта обясняват линията на поведение на Минеков към Васил Василев.

В случая имаме търсене на конфликт от страна на едно овластено нищожество с един можещ и доказан професионалист. Един негоден за нищо мъж в предпенсионна възраст срещу таланта на директор, който за месеци върна опашките от зрители пред Народния театър и започна да съизмерва първата ни трупа с най-добрите в Европа. Визионер срещу чичка на служебна хранилка. Творец с размах срещу мишкуващ на държавна разкладка чиновник.

Вчера за първи път видях обединени ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Демократична България". Ако се търсеше формула за единение и съставяне на правителство, то тя бе намерена в Комисията по култура към парламента. Депутати от всички парламентарни групи насметоха в ъгъла Велислав Минеков и се обединиха срещу посредствеността на този случайник. Време е и на "Дондуков" 2 да се усетят, че с избора на този некултурен тип за министър, културата ни е обречена. А когато културата на една държава се води от самодоволни илитерати, нацията изглежда обречена на тежък упадък...", написа той в мрежата.

Гласът на Мастера също прозвуча в откъси от записи, предоставени от „Златен фонд“ на БНР.

Излъчени бяха специално подготвени кадри и интервюта от филма на Георги Тошев, който присъстваше в публиката. На събитието в Народния театър бяха още Цветана Манева, Явор Милушев, Кристиан Вигенин, Корнелия Нинова и др.

След края на спектакъла на сцената се качиха деца от клуба по актьорско майсторство с ръководител Ирен Кривошиева в школата за сценични изкуства „Essence“. „На снощния ни коледен концерт събрахме пари, които възнамеряваме да дарим за паметник на Стефан Данаилов и ще ги внесем в сметка за тази цел“, казаха те и отправиха призив присъстващите също да дарят за каузата.

Същата вечер вицепрезидентът Илияна Йотова връчи „Стипендия на Ламбо“ на младите актьори Деница Павлова и Даниел Върбанов.

„Ламбо обичаше цветовете и беше един водопад от страст, от емоции, от любов. Казваше на младите хора: „Обичайте го този живот“. И аз тази вечер ще повторя неговите думи: Скъпи млади хора, обичайте този живот, той си заслужава. И бъдете точно толкова влюбени, и даже повече, колкото беше влюбен и той. Във всяко нещо, което правеше, даряваше много любов и обич“, каза вицепрезидентът.

Деница Павлова и Даниел Върбанов са студенти в четвърти курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Те са избрани от комисия с председател Радина Боршош. „Стипендия на Ламбо“ се връчва със спомоществователството на фестивала „Сцена на кръстопът“, чийто създател е Стефан Данаилов.

Спектакълът в Народния театър е кулминация на честването на 80-ата годишнина от рождението на актьора. Събраните средства от представлението ще бъдат дарени на Дома за ветерани от сферата на културата, за който приживе се е грижил самият Стефан Данаилов, посочват организаторите.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук