Един от най-превежданите и обичани български писатели – Алек Попов, напълно е заслужил прозвището „най-смешният сериозен български автор“ заради знаковите си творби „Мисия Лондон“, „Спътник на радикалния мислител“, „Черната кутия“, дилогията „Сестри Палавееви“, „Мисия Туран“ и др.

Малко след Международния ден на хумора и шегата – 1 април – именно Алек Попов и неговите най-нови книги – „Мисия Туран“ и сагата „Сестри Палавееви“ – ще бъдат в центъра на дискусията „Ироничният поглед към миналото“, организирана съвместно с Българска академия на науките.

В разговора малко след 17:00 ч. на 5 април 2023 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ (Голям салон), БАН (ул. 15 ноември, № 1 , София) ще се включат проф. Николай Аретов и проф. Петър Стоянович.

„Абе, арийци сме и ние, ама не чак дотам...“

Заповядайте на безмилостно забавно, но безпощадно в сатирата си пътешествие до корените на нацията и обратно. За играта с историческите митове и лекуващата сила на смеха. Има ли спасение от националите комплекси? Кой ще победи в битката между културата на обидата срещу културата на шегата? И може ли сатирата да бъде антиотрова против фанатизма и пропагандата?

Дни след провелите се избори за народни представители тримата ще поговорят за пародийната българска вселена и вечния карнавал на политическото.

Входът е свободен, заповядайте:

https://www.facebook.com/events/743941697100104

Низ от шантави и абсурдни ситуации, „Мисия Туран” е блестяща алегорична история за партията шах между свободната воля на малките хора и геостратегическите планове на големите играчи.

Класически комичен роман, населен с неповторими образи, и многопластова литература, изследваща обществото със средствата на иронията – в тази забавно-тъжна и безмилостна сатира излизат на показ всички комплекси, превърнали се в част от народопсихологията ни. Виртуозен разказ за възможностите на „обикновения човек” сам да гради съдбата си.

 „Сестри Палавееви в лабиринта на младостта и в бурята на историята“ от Алек Попов предлага пълния прочит на тази вълнуваща трагикомична история, получила висока оценка както от читателите, така и от критиката, още с излизането си, вдъхновила едноименния театрален спектакъл и намерила своето развитие в продължението „Сестри Палавееви по пътя към Новия свят“. История, която жонглира с пропагандните клишета и митове, смешна до сълзи, осмисляща близката история по уникален постмодерен начин.

Една съвременна приказка отвъд черно-белите клишета, утвърждаваща жаждата за живот чрез смеха и изкуството да оцеляваме в сложния свят на историята, изтъкан от парадокси и невъзможни избори.

„Сестри Палавееви по пътя към новия свят” или продължението на първия партизански роман на 21 век, преплита в себе си мотиви и сюжети в стила на филми като „Гадни копилета“ на Тарантино, „Банани“ на Уди Алън, абсурдните клипове на Монти Пайтън, епичния наратив на Толкин, югославските партизански екшъни и купчините винтидж комикси, за да профучи безкомпромисно през коловозите на историята и да надскочи измамната носталгия по миналото.