Над 10 скулптури на Салвадор Дали бяха откраднати в четвъртък от галерия "Кульор" в центъра на Стокхолм. Алармата в галерията се задействала малко след 4 часа сутринта днес, счупена била витрина на входа.

"Едва сега стана известно, че са откраднати 10-12 скулптури, но все още е трудно да се каже колко точно липсват", каза пред тв Ес Ве Те собственикът на галерията Педер Енстрьом. И добави: "Съкрушен съм, толкова дълго работих за организацията на тази изложба".

Произведенията на Дали са в галерията от десет дни, като изложбата трябваше да бъде закрита в събота.

Стойността на задигнатите бронзови фигури е стотици хиляди долари. Всяка от скулптурите на Дали се оценява между двеста хиляди и петстотин хиляди крони (21 000 до 52 000 долара). Фигурите са с размери до петдесет сантиметра. Сред задигнатите произведения са и няколко от прочутите течащи часовници върху дърво.

Полицията разследва случая и смята, че в галерията са проникнали не по-малко от двама крадци, които са напуснали местопрестъплението с автомобил. "Предстои да разберем дали има камери, които са заснели престъплението", каза Туве Хег от полицията в Стокхолм.