За почитателите на кървавите трилъри на Томас Харис, Клеър Макинтош и Коуди Макфейдън на пазара у нас това лято се появява завладяващият роман „Отвлечена“ – първата книга от феноменалната поредица на американската писателка Т. Р. Рейгън, продала над 1 милион копия по цял свят. 

Често сравняван с превърналия се в култова класика трилър „Мълчанието на агнетата“ , „Отвлечена“ е мрачен и диаболичен роман, който запознава читателите с енигматичната детективка Лизи Гарднър – единствената жертва, успяла да избяга от извратената игра на страховит и кръвожаден сериен убиец…

Лизи Гарднър е само на седемнадесет години, когато планираната като перфектна вечер бързо се превръща в най-големия ѝ кошмар. Отвлечена на метри от дома си след романтична среща, Лизи се събужда в плен на извратен сериен убиец. В продължение на месеци младата жена остава на милостта на анонимния си похитител, когото тя нарича Спайдърмен заради страстта му да измъчва жертвите си с паяци. Докато един ден по чудо не успява да се измъкне, превръщайки се в единственото момиче, оцеляло след среща с него. Но не може да помогне със залавянето му и Спайдърмен все така остава на свобода, макар и да се притаява за дълго време напред.

Четиринадесет години по-късно Лизи работи като частен детектив и преподава самозащита на тийнейджърки – а мисията на живота ѝ е никога да не допусне друго момиче да изживее същия ужас като нея. Защото макар и да е продължила с живота си, тя така и не е успяла да избяга от паяжината на похитителя, която се просмуква в ума ѝ и не я оставя да спи. 

Защото Лизи усеща с мозъка на костите си, че Спайдърмен е още жив и крои плановете си. Най-мрачните ѝ страхове се потвърждават, когато един ден тя получава обаждане от Джаред – бившето ѝ гадже и настоящ агент на ФБР.

Спайдърмен отново е започнал кървава жътва след дългогодишно отсъствие, а следващата му мишена е Лизи. И този път той няма да я остави да се измъкне, независимо колко още момичета ще трябва да убие, докато стигне до нея. 

Откачен и обсебващ, майсторски изпипан и пристрастяващ, „Отвлечена“ е първокласен психологически трилър, в който смъртоносната игра на котка и мишка може да има само един победител. 

Т. Р. Рейгън дава дяволски добър старт на поредицата за детектив Лизи Гарднър, чийто следващ случай няма как да не очаквате с нетърпение.