В Националния исторически музей се проведе тържествената церемония по връчването на наградите в традиционния исторически конкурс, организиран от фондация “Ценности”. Десетки ученици и научните им ръководители работиха по темата „Медиите в българската история - изследване на тяхната роля, влияние, история”.

За първи път тази година, освен разследвания, проучвания и доклади се състезават и филми. Затова в журито към професорите-историци Веселин Янчев и Любомир Огнянов се присъедини и д-р Росица Младенова, преподавател в НАТФИЗ и дългогодишен режисьор в БНТ.

Тъй като председателят на фондация “Ценности”, г-жа Антонина Стоянова, за жалост нямаше възможност да присъства на този важен момент, тя изпрати специално писмо, прочетено от водещата на церемонията Магдалена Гигова:

“Скъпи участници в Националния исторически конкурс, уважаеми жури, учители и гости!

Позволете ми най-напред, като председател на фондация “Ценности” да изразя своята огромна радост, че за 14-и път провеждаме нашия Национален исторически конкурс. Сам по себе си този факт ни прави горди - всички нас, организатори, участници, жури и съмишленици.

Искрено съжалявам, че не мога да споделя лично с вас този тържествен за всички ни момент. Но искам в самото начало да благодаря най-напред на учениците, които отново сериозно работиха по зададената тема, както и на преподавателите им, които ги напътстваха.

Нека да напомня: Националният исторически конкурс съществува от 1998 година и е най-дълго провеждащото се без прекъсване състезание за изучаване историята - историята на страната ни, на родните ни места и семейства.

Конкурсът има повече от 1600 участника, член е на европейската мрежа EUSTORY, която обединява прояви като нашата от 23 европейски страни.

Бих искала да изкажа специална благодарност на всички: На участниците и техните преподаватели, на нашето прекрасно жури, както и на домакините ни от Националния исторически музей.

Надявам се, ние от фондация „Ценности“ ще продължим да поддържаме искрата на почитта към българската история и жаждата за знания.

Искрено ваша Антонина Стоянова”.

По традиция, наградите на Националния исторически конкурс се връчват от президента Петър Стоянов. Той разговаря с всеки от отличените и, разбира се, не отказа снимка на никого.

Първа награда - грамота и 700 лева получи Мирослава Педева от Природо-математическа гимназия „Яне Сандански“, град Гоце Делчев за разработката й за вестниците „Неврокопска трибуна“, “Гоцеделчевска трибуна“и „Хроника“ с научен ръководител Боряна Вълчева.

Второто място, с финансово изражение от по 400 лева, си поделиха Димана Цветогорова и Мария Иванова от Природо-математическата гимназия „Добри Чинтулов“ с проучването “Изграждането на паметника „Хаджи Димитър“ в сливенските медии” и Мария Велинова от с. Овчарци и Никол Ангелова, с. Самораново от Средно езиково училище „Св. Паисий Хилендарски“, гр. Дупница с научен ръководител Маргарита Сапунджиева. Те са работили по темата  Вестник „Светлина“ като извор за историята на образованието в Дупница (1920 г. – 1944 г.)

Авторите на темата  „От дълбините на Извора“ - Вероника Илиева, Мая Николова и Никола Желязков от НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, гр. Русе с научен ръководител Мария Пишева-Нанкова са едни от тримата носители на третата награда. Те получиха своите грамоти и приз от 300 лева заедно с Рая Цончева от Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“, гр. Велико Търново с научен ръководител Адриана Йотова по темата ,,Измерения на Времето” и Никола Стамов, Симона Вълчева, Марина Плугчиева от Първа езикова гимназия - гр. Варна. Тяхната ръководителка Нела Димова ги е напътствала в разработката на „Радио Варна ще се обади и първата негова дума ще е Варна“.

Петър Стоянов благодари за гостоприемството на Националния исторически музей, на журито, учениците и техните научни ръководители. Той подчерта, че докато другите просто усвояват уроците в училище, участниците в Националния исторически конкурс надграждат като получават допълнителни знания чрез проучванията, които правят. “Този конкурс създаде у няколко поколения деца чувство към историята, но и чувство към изследователство”, заяви президентът.

Присъстващата на тържеството заместник-министърка на образованието Таня Михайлова поднесе грамотите, подплатени със 150 лева, на научните ръководители Боряна Вълчева, гр. Гоце Делчев, Маргарита Сапунджиева, гр. Дупница,  Мария Пишева-Нанкова, гр. Русе и  Адриана Йотова, гр. Велико Търново. “Убедена съм, че зад успеха на всеки един ученик стои един подкрепящ го учител”, сподели Таня Михайлова.

От името на Синдиката на българските учители отличените преподаватели бяха поздравени от Ивайла Василева, която им връчи книги.

Екипът на Международен младежки медиен фестивал „Арлекин“ в лицето на новия член на журито д-р Росица Младенова осигури допълнителен приз - участие без кастинг в Международния младежки медиен фестивал „Арлекин“, който ще се проведе в гр. Варна от 03.07.2024 г. до 07.07.2024г. Фестивалът дава и възможност на наградените да присъстват на уъркшопа с доц. Юрий Дачев - преподавател в НАТФИЗ, драматург, режисьор, тв водещ на предаването „Рецепта за култура“по БНТ и на Иван Лазара. Наградените ще могат да участват заедно с преподавателите си в кръглата маса „Медийна грамотност“.

Тази награда са за всички победители в конкурса, както и следните участници:

Разработка на тема: “Родопини” Автор: Ралица Боготлиева, с научен ръководител: Калинка Атанасова от Езикова гимназия “Иван Вазов”, гр. Смолян

Разработката на тема: “Ямболският вестник “Тракиец” - медиатор между обикновения човек и света” с автори: Алина Ставрева, Йоанна Шикова, Стоян Дражев, научен ръководител: Нели Чамова от ПМГ “Атанас Радев” - гр. Ямбол

И  „Плевенският периодичен печат от Освобождението до края на Втората световна война – своеобразен летопис и богат извор за историята на родния край“ на Дария Георгиева с научен ръководител Елеонора Берова от ПГТ„Алеко Константинов“, гр. Плевен

Присъстващите изгледаха внимателно видео приветствието на Каролине Финкелдей от фондация “Кьорбер”, която е основен спомоществувател на Националния исторически конкурс. От нея те научиха за дейността на EUSTORY и за инициативите, в които могат да се включат.

След общата снимка, наградените ученици и техните учители разгледаха Националния исторически музей с компетентен гид - подарък от директора на институцията доц. Бони Петрунова.

Снимки Кайя Христова