Явор Янесовски, който представи третата си стихосбирка „Сънуван шепот“ в Книжен център „Гринуич“, предостави средствата от закупените книги на Сдружение „Операция: Плюшено мече“, съобщиха организаторите на събитието.

Каузите на „Плюшено мече“ са посветени на деца сираци, някои от тях са да дадат „шанс за професионална реализация на талантливи младежи в неравностойно положение чрез предоставяне на уроци, ментори, квалификационни курсове и всичко друго, което им трябва, да постигнат успеха, за който мечтаят“. 

Премиерата на стихосбирката „Сънуван шепот“ бе на 12 септември в „Гринуич“ и обедини поезия, музика и театър, разказват от издателство „Жануа 98“.

Освен разговора с поета, воден от писателя музикант Светослав Димитров, премиерата включваше и съвместен пърформанс на артисти от Playback театър „Разкажи ми“ и на музикантите от „Fairy Strings“ Бояна Зарева (цигулка) и Девора Крумова (арфа).

Бояна Зарева (цигулка) и Девора Крумова (арфа) от „Fairy Strings“ създадоха музикалната картина на събитието. Снимка: Книжен център „Гринуич

Художничката Павлина Тодорова, илюстратор на изданието, също обяви картините, включени в стихосбирката, за продажба и предостави събраните суми за деца сираци, които имат нужда от раници, тетрадки и храна преди първия учебен ден. 

Поетът Явор Янесовски. Снимка: Книжен център „Гринуич“

Лирическият Аз в „Сънуван шепот“ отвежда читателите на емоционално пътешествие през 29 стихотворения, в които лъкатушат познати на всеки човек емоции.

Подредени в отделни лирически части, те разкриват вътрешния свят на модерния човек, копнеещ по небесата, понякога изплашен от хората, скрил „сиротните си тайни“. Изповедта на героя завършва със 7 сонета – сложен литературен жанр, който днес се възприема по-скоро като експериментално отклонение.

Читателите ще съумеят да открият собствените си преживявания в простодушната изповед на младия човек, открил чистата любов. Поезията на Явор Янесовски няма претенцията да покорява интелектуално, тя е първично емоционална и точно затова въздействието ù е бързо и непосредствено. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук