На специално събитие за медии, партньори и приятели организаторите на фестивал CULTURAMA от фондация „Културни перспективи“ споделиха интересни подробности за богатата програма, която са подготвили за петото издание на събитието.

От 18 до 23 юни, в София и Пловдив, публиката ще има възможност да отговори на арт провокацията и да превърне площадите от места на протеста във фиеста с множество концерти, интерактивни пърформанси и изложби.

CULTURAMA 2023 е вдъхновена от алегорията за птиците – символ на свобода, на загубения Рай, на полета на въображението. Тези теми свързват музикалната програма, в която класическата музика среща популярната, и полетът на фантазията създава нова реалност.

Сред акцентите в програмата е проектът „Птици“ – „Рай на земята“, който ще бъде представен на 18 юни в  Епископската базилика в Пловдив и на 20 юни на пл. „Славейков“ в столицата. В него Жан Буко и Джони Рас ще демонстрират уникална техника на свирене с уста, с която имитират трелите на стотици видове птици.

Тяхното участие е съчетано с нежния тембър на флейтата на Клер Маршал, яркия глас на сопраното Ина Кънчева и виртуозността на маримбистката Василена Серафимова, а изключителният френски квартет „Ардео“ обогатява със своето фино музициране тази пъстра картина от разнообразен репертоар.

Culturama 2023 ще представи също концерта „Рамщайн на две пиана“ на Duo Jatekok, музикалната фиеста на Roda dо Cavaco, перкусионното шоу Drum Talk и др.

Петото издание на фестивала е в специална колаборация с Френски институт в България и тази година празнува La Fête de La Musique (Празника на музиката, отбелязван във Франция със специални музикални изпълнения в най-дългия ден на годината – 21 юни), като дава свободен достъп до всички събития.

Фокус на съпътстващата програма е и представянето на три изложби в градската среда, посветени на птиците, в съвместно партньорство с „Дивата София“.

„Музиката, особено хубавата, винаги е била красива и странна птица, чийто глас променя, запленява, събира. Затова тази година избрахме за символ на CULURAMA 2023 птиците – райски създания, долетели от друг свят, за да ни напомнят, че животът има и друг смисъл. Те „ще кацнат“ на познати и култови места в София и Пловдив, за да ги променят отвътре, а и нас самите.

Готови ли сте да приемете предизвикателството? – каза Ина Кънчева, артистичен директор и организатор на фестивала, който вече пета година внася високо изкуство в градската среда.

Повече подробности за част от програмата и отделните изпълнители на фестивала вижте тук.

Фестивал CULTURAMA е част от Календара на културните събития на Столична община. С подкрепата на Столична програма „Култура“ и изключителното партньорство на Accenture Bulgaria, Schweppes, BMW, Lidl и др.

ЗА CULTURAMA

CULTURAMA e платформа за сценична изява, посветена на изкуствата в областта на театъра, музиката, визуалните изкуства, танца и литературата. В основата на това пето издание на фестивала отново стои проектът Национална стипендия „С усилия към звездите“, чиито стипендианти ще са част от артистите, представяйки себе си и своите проекти, след получената подкрепа като носители на идеята за свободните артисти, търсещи нови посоки.

 

За контакти и повече информация:

Елица Христова

+359 896870194

info@culturama.art

www.culturama.art

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук