Музеят във Флоренция, в който се съхранява статуята на Давид на Микеланджело, покани учители и ученици от училище във Флорида да го посетят след скандал заради урок по изкуство.

Директорът на училището напусна след жалба относно час по рисуване в шести клас, който включваше изображение на статуята. Родител се оплакал, че снимката е порнографска.

Сесили Холберг, директор на Galleria dell'Accademia, вече отправи поканата за класа. Тя е на мнение, че директорът трябва да бъде "награден, а не наказан".

"Да говорим за Ренесанса, без да покажем Давид, безспорна икона на изкуството и културата и на този исторически период, няма да има смисъл", казва Холберг.

Спорът започна, когато съветът на Tallahassee Classical School - чартърно училище в столицата на щата Флорида - притисна директорката Хоуп Караскила да подаде оставка, след като трима родители се оплакаха от урок, включващ снимка на 17-футовата гола мраморна статуя.

Статуята, една от най-известните в западната история, изобразява библейския Давид, който отива да се бие с Голиат, въоръжен само с вярата си в Бог.
Съобщава се, че бордът е атакувал г-жа Караскила, тъй като родителите твърдят, че не са били уведомени предварително, че ще бъде показано голо тяло, като единият родител нарече статуята "порнографска".

Инцидентът остави флорентинци и експерти по ренесансово изкуство в недоумение.

Давидът се смята за шедьовър на италианския Ренесанс и символ на хуманистични ценности. Изложена е в Galleria dell'Accademia от 1873 г. Холберг казма, че е "изумена", заявявайки, че да мислиш, че статуята на Давид може да се счита за порнографска, означава не само неразбиране на Библията, но и самата западна култура.

"Не мога да повярвам, че това наистина се случи, отначало си помислих, че е фалшива новина, толкова невероятно и абсурдно беше", обяснява тя. "Трябва да се прави разлика между голота и порнография. В Давид няма нищо порнографско или агресивно, той е младо момче, овчар, който дори според Библията не е имал показни дрехи, а е искал да защити народа си с това, което е имал."

Кметът на Флоренция Дарио Нардела също покани учителя, който показа на учениците образа на Давид на Микеланджело, да посети града и неговите произведения на изкуството.

"Да се бърка изкуството с порнографията е просто нелепо", написа той в Twitter. "Изкуството е цивилизация и тези, които го преподават, заслужават уважение."

В интервю за онлайн списание Slate Барни Бишоп, председател на училищното настоятелство, каза, че миналата година директорът е изпратил известие до родителите, предупреждавайки ги, че учениците ще видят Давид на Микеланджело, но това не е направено тази година.

Той нарече това "нечувателна грешка" и каза, че "родителите имат право да знаят всеки път, когато на детето им се преподава спорна тема или картина".

Според флорентинския историк на изкуството и декан на Университета за чужденци в Сиена Томазо Монтанари подобно отношение е "смущаващо".

"Първо идва ужасът от липсата на образователна свобода, тъй като тя не трябва да бъде ограничавана или манипулирана от семействата", казва Монтанари.

"От друга страна, от културна гледна точка, западният свят има тенденция да свързва фундаментализма и цензурата с други общества, вярвайки, че притежава способността да разпространява демократични идеали по целия свят. Но това културно отстъпление ясно подчертава наличието на фундаменталистки възгледи и на Запад."

Въпреки че няколко родители и учители планират да протестират срещу оставката на Караскила на заседанието на училищния съвет, тя не е сигурна, че ще приеме работата обратно, дори ако й бъде предложена.

"Имаше такива противоречия и такива катаклизми", каза тя в интервю за Асошиейтед прес. "Наистина би трябвало да се замисля дали това наистина е най-доброто?"

Обратно във Флоренция, Холберг направи саркастична забележка: "От величествени статуи до очарователни фонтани и картини, Италия прелива от произведения на изкуството, не само в музеите, но и във всички нейни градове, площади и улици, като някои включват голи фигури . Това прави ли го порнография? Трябва ли цели градове да бъдат затворени заради художествените изображения на човешката форма?"

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук