След броени дни предстои премиерата на книгата „Илия Темков. Един рицар на музиката“. Тя ще се състои на 15 май, от 18 ч., в музей-галерия „Анел“. Неин автор е журналистката Нейка Кръстева.

На страниците ѝ, като по ноти от композиция, човек може да се потопи, усети и докосне до живота на Темков. Точно както той е запленявал, било то като диригент, оратор или човек.

„Тази книга е различна. В нея се разказва за много музика, за една голяма любов и малко за Държавна сигурност. Но не това я отличава. Тази книга има душа“, посочва издателката Юлиана Томова.

По думите ѝ Нейка Кръстева описва с огромен респект Илия Темков като диригент, музиковед, неуморен просветител, основател на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, основоположник на музикалнообразователните лектории в България, откривател на млади таланти, както и като човек.

"Той е „възхваляван и критикуван, отстраняван от работа и изключван от Партията, обект на професионална завист и скалъпени доноси. И всичко в името на нейно величество Музиката“, споделя от своя страна Нейка Кръстева.