Нищо няма да правя по „Бузлуджа”. Нито ще финансирам, нито имам бюджет, нито пари, нито съм го казвал. С тези думи министърът на културата Вежди Рашидов обясни пред депутатите от ресорната комисия, че ведомството му в момента няма намерения да влага средства в проект за преобразяването на паметника, известен като Чинията, съобщава „Монитор”.
Както БЛИЦ съобщи, за монумента има четири варианта за проект на младия архитект Дора Иванова. Министърът уточни обаче, че нито той, нито премиерът Бойко Борисов са поемали ангажимент за реализирането му, като посочваните суми били около 2 млн. лв. Рашидов подчерта отново, че проблемът е, че „Бузлуджа” е с неизяснен статут и първо трябва да се реши този въпрос. След това трябвало да се намери консенсус и за това как паметникът да не се оставя да се руши. Затова и събрал експертна комисия по въпроса.
 
„Аз съм за това да няма разруха. Но не може едно младо момиче решило днеска да изкара едни пари. Всички искаме.”, коментира Рашидов. И подчерта, че архитектът на монумента Георги Стоилов е жив и първо с него трябва да се съгласува всяка идея. По думите му не можело да се набърква никой в мозайките и стенописите на чудовищно талантливите творци, работили по „Бузлуджа”.
 
„Това младо дете да се научи, че не може в чужда архитектура, в чужд дом, дето се вика, да се бъркаш”, каза още Рашидов по адрес на архитектката и призова да се търси консенсусен път срещу разрухата. Министърът се възмути и от безразборното вдигане на паметници.
 
„Художествената самодейност ще ни удави в кич. Всяка сутрин никнат паметници. В квадрат от 4 дка до Св. София е един миш-маш. На един му светят очите, на друг нещо му седи в краката, трети държи Самарското знаме, един летец, един Иван Вазов, един орел и до него парашут”, онагледи Рашидов.
 
По време на заседанието на комисията стана ясно, че летище „Божурище” ще си върне статута на паметник на културата. Становище за това било издадено днес от директора на НИНКН и предстои да мине като решение през МС. „Да ви е честито „Божурище”, обърна се Рашидов към депутата от ГЕРБ Красимир Велчев, който от години се бори за това.