Министерсво на електронното управление търси сътрудничество с академичната общност за налагане на българската кирилица в сайтовете на администрациите.

Ведомството се е обърнало към Националната художествена академия за разработването и установяването на шрифтове с българска форма на кирилица, които да се използват в печатни и електронни документи, както и в приложения, уебсайтове и портали на държавната администрацията.

Това е една от идеите, залегнали в новите Правила за институционална идентичност на интернет сайтовете и портали на държавната администрация.

Правим това изцяло с цел запазване на българската идентичност в един глобален свят и като част от европейското семейство на развити демокрации, но със свои уникални черти и своя писменост, заявява министър Божидар Божанов.

Той посочва, че целта е да се съхрани и развие националната идентичност, вплетена в буквите, и тя да стане част от изграждането на българската институционалност.

По тази причина се търси експертно мнение за най-подходящия подход за създаване и налагане на българска форма на кирилица.

Ефективният екранен шрифт не е само дизайн, а изисква и сложна техническа реализация. Съвременната практика в областта на шрифта предполага сътрудничество на много нива и на специалисти с различни компетенции, отбелязва министърът и допълва, че след проведени срещи с шрифтови дизайнери се работи върху цялостно решение за налагане на българската форма на кирилица.

Целта на новите правила е да създадат единна рамка за институционална идентичност и да гарантират, че всяка администрация при разработването на своите интернет сайтове и портали ще предостави максимално добро потребителско преживяване на гражданите и организациите, поясняват от МЕУ.

В правилата са включени и изисквания относно ползването само на шрифтове, които включват знаците от българската форма на кирилицата от страна на държавната администрация.